latinica  ћирилица
22/07/2021 |  08:51 | Аутор: СРНА

Десет година од Брејвиковог убилачког похода

У Норвешкој се данас обиљежава десет година од напада екстремисте Андерса Брејвика у којем је убијено 77 особа, што је најтежи чин насиља у тој земљи од Другог свјетског рата.

Брејвик је 22. јула 2011. године активирао бомбу скривену у аутомобилу испред канцеларије премијера у Ослу, а од експлозије је погинуло осам особа, након чега се одвезао на острво Утоја и у кампу омладине Лабуристичке партије убио 69 људи.

Церемонија ће се одржати испред некадашње канцеларије премијера која је празна од напада усљед несугласица о начину обнове. Присуствоваће премијер Ерна Солберг, преживјели и породица жртава напада.

Након церемоније биће одржана служба у катедрали у Ослу током које ће говорити генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је у вријеме напада био премијер и лидер Лабуристичке партије.

Послије вјерске службе, огласиће се звона у црквама широм Норвешке у трајању од пет минута.

Касније ће на острву Утоја бити одата почаст за 69 жртава Брејвиковог убилачког похода. У вечерњим часовима на церемонији у Ослу говориће краљ Харалд.

Брејвик /42/ служи затворску казну у трајању од 21 године, која може бити продужена на неодређено вријеме уколико буде утврђено да он и даље представља опасност по друштво.