latinica  ћирилица
22/07/2021 |  09:54 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Кључна улога СПЦ у везама између Срба у свијету и матице

Његова светост патријарх српски Порфирије разговарао је са директором Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арноом Гујоном о пројектима којима се поспјешује сарадња и веза између Срба у свијету, региону и отаџбини.
Гујон и патријарх Порфирије (Фото: ArnoGujon) - Фото: Тwitter
Гујон и патријарх Порфирије (Фото: ArnoGujon)Фото: Тwitter

На састанку Патријаршији у Београду, који је одржан јуче, патријарх Порфирије је изразио задовољство што Српска православна црква има кључну улогу у том процесу, саопштено је данас из СПЦ.

Српски патријарх је истакао значај богослужења, часова вјеронауке и српског језика, фолклорних манифестација и духовних и научних предавања у српским православним храмовима широм свијета.

Гујон је напоменуо да држава Србија кроз реализацију бројних конкретних пројеката свједочи да јој је веома стало до повезаности између Срба у региону, свијету и матици, као и да по том питању ужива подршку СПЦ-а.

Његова светост је током јучерашњег дана примио и амбасадора Бугарске у Србији Петка Дојкова и Илију Коберидзеа, отправника послова Амбасаде Грузије у Грчкој са мисијом у Београду.

У разговору српског патријарха и бугарског амбасадора наглашен је значај свестраног рада на успостављању добрих односа два народа по свим питањима и на свим нивоима, док је Дојков пренио патријарху Порфирију братске поздраве патријарха бугарског Неофита.

На одвојеном састанку са грузијским дипломатом, патријарх Порфирије је истакао значај добрих односа између народа Србије и Грузије, који су блиски како по вјери тако и по култури која је хришћанског утемељења.

Коберидзе је нагласио да се у Србији осјећа као у својој земљи са својим народом и да због тога улаже велики напор у развој туризма и поклоничких путовања између Србије и Грузије.