latinica  ћирилица
22/07/2021 |  10:16 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Број осигураника расте брже од броја корисника права

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске достигао је највећи број осигураника у историји постојања од 1992. године - 318.702, саопштено је из Фонда.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Закључно са посљедњим даном јуна у матичној евиденцији осигураника Фонда ПИО, то је више за 7.127. осигураника у односу на исти период прошле године.

- И поред благог пада у периоду пандемије вируса корона у првих шест мјесеци ове године биљежи се стални раст броја осигураника за око 1.000 на мјесечном нивоу, односно са 312.707 у јуну прошле године на постојећих 318.702 осигураника - наводи се у саопштењу

У Фонду истичу да број осигураника расте брже од броја корисника права, чиме се директно побољшава и стопа зависности, односно однос између броја осигураника и корисника права који је на крају јуна 1,18 напрема 1.

Позитиван тренд раста броја осигураника и прихода по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање уз побољшање структуре корисника права директно утичу на побољшање стабилности пензијског система Републике Српске.

- Захваљујући сету економско-финансијских мјера Владе и подршци привредним субје-ктима у превазилажењу посљедица изазваних пандемијом вируса корона, резултати које биљежимо дају нам реалне пројекције и очекивања за даљи наставак раста броја осигураника и прихода по основу доприноса и у другој половини ове године - оцијенио је директор Фонда ПИО Републике Српске Младен Милић.