latinica  ћирилица
22/07/2021 |  11:39 | Аутор: РТРС

Раст календарске и десезониране индустријске производње

Календарски прилагођена индустријска производња у Републици Српској у јуну ове године у односу на исти мјесец прошле године већа је за 24,7 одсто, саопштио је Републички завод за статистику.
Раст - Фото: илустрација
РастФото: илустрација

Посматрано према подручјима дјелатности у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији у јуну ове године остварен је раст од 37,8 одсто, у подручју вађење руда и камена раст од 34,4 одсто, а у прерађивачкој индустрији раст од 14,4 одсто у односу на јуни прошле године.

Десезонирана индустријска производња у Српској у јуну у односу на мај већа је за 3,1 одсто.

У посматраном периоду десезонирана производња у подручју вађење руда и камена расла је 9,1 одсто, док је раст у прерађивачкој индустрији био 4,4 одсто.

Производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација у јуну у односу на мај имала је пад од 5,8 одсто.

Индустријска производња у Српској у првом полугодишту ове године имала је раст од 17 одсто у односу на исти прошлогодишњи период.

Број запослених радника у индустрији Републике Српске јуну у односу на мај већи је за 0,6 одсто, док је у првом полугодишту ове године мањи за 2,4 одсто у односу на исти период прошле године.