latinica  ћирилица
22/07/2021 |  14:26 ⇒ 14:37 | Аутор: РТРС

Савјет министара: Одобрен пројекат унапређења здравственог система

Савјет министара прихватио је иницијативу Министарства финансија и трезора и именовао делегацију за вођење преговора ради закључивања споразума о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за Пројекат унапређења здравствених система, вриједан 75 милиона америчких долара.
Сједница Савјета министара - Фото: РТРС
Сједница Савјета министараФото: РТРС

Делегација БиХ треба да током преговора за закључивање овог споразума истакне потребу смањивања планираних превисоких трошкова управљања и мониторинга пројекта у износу од око пет милиона америчких долара, јер би се та средства могла усмјерити за развој здравствених установа у БиХ, саопштено је након сједнице Савјета министара.

Ријеч је о веома повољном зајму са роком отплате до 35 година, с алокацијом на Републику Српску и Федерацију БиХ, а тачни износи ће се договорити током преговора.

Министарство финансија и трезора ће након завршених преговора доставити Приједлог споразума Савјету министара на разматрање.

Савјет министара утврдио је Приједлог амандмана број 3 на Уговор о финансирању закључен између Европске инвестиционе банке, БиХ и Републике Српске у септембру 2010. године, са накнадним измјенама /Водовод и канализација у Републици Српској/.

Савјет министара утврдио је Приједлог амандмана број 1 на Уговор о финансирању закључен између Европске инвестиционе банке и БиХ 2016. године у Сарајеву и Луксембургу - Модернизација путева ФБиХ.

Уговор за модернизацију путева у ФБиХ вриједан 50 милиона евра односи се на изградњу нових дионица путева и трака за спора возила, обнову асфалтног слоја, елиминисање црних тачака и санирање тунела и мостова, укључујући и тунел Црнаја, с циљем побољшања безбједности саобраћаја на путевима на 35 дионица у укупној дужини од 290 километара.

Савјет министара утврдио је Приједлог амандман број 4 на Уговор о финансирању закључен између Европске инвестиционе банке, БиХ и ФБиХ у августу 2008. године у Луксембургу, са накнадним измјенама /Водовод и канализација у ФБиХ/.

На данашњој сједници утврђен је одговор на иницијативу Савјета националних мањина БиХ, којом је затражено да се размотри могућност успостављања фонда на нивоу БиХ за помоћ припадницима националних мањина у ванредним ситуацијама, попут ситуације која је наступила након проглашења епидемије ковида 19.

Савјет министара прихватио је и упутиће Предсједништву БиХ приједлог за закључивање Посебног споразума између Евроконтрола и овлаштених управних тијела шест ФАБ ЦЕ држава у вези са пружањем подршке Евроконтрола, након што је усвојена информација Министарства комуникација и транспорта у вези са закључивањем овог споразума.

Савјет министара, са пет гласова за и четири против, није у другом кругу гласања постигао консензус у вези са доношењем одлуке о обавезној примјени преференцијалног третмана домаћег, коју је предложило Министарство спољне трговине и економских односа.

Аустрија посуђује контејнере за смјештај током миграционог притиска

Савјет министара утврдио је данас на сједници Приједлог споразума о посуђивању између Аустрије и БиХ, а ријеч је о аустријској помоћи од укупно 135 контејнера за смјештај особа током миграционог притиска, вриједној око 670.000 евра.
Међу контејнерима је 98 резиденцијалних, девет санитарних, 20 за ходнике и осам степенишних. Користиће се за смјештај особа којима је потребно склониште и за надлежне органе у БиХ.

Приједлог споразума са основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар безбједности, саопшено је из Савјета министара.

Савјет министара именовао је Координациони тим за развијање система и процедура повратка и прихвата држављана БиХ из зоне сукоба Сирије и Ирака с циљем ефикаснијег процеса повратка и реинтеграције држављана БиХ.

Закључке са данашње 42. сједнице Савјета министара можете погледати на овом линку.