latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:02 | Аутор: СРНА

Џонсон од Фон дер Лајенове тражи да размотри приједлоге

Британски премијер Борис Џонсон затражио је од предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да озбиљно размотри приједлоге Лондона за измјену, како је рекао, неодрживог начина на који се у Споразуму о Брегзиту рјешава трговина са Сјеверном Ирском.
Борис Џонсон    (Фото:www.bt.dk) -
Борис Џонсон (Фото:www.bt.dk)

Од када је крајем прошле године окончан излазак Британије из ЕУ везе са Лондоном су на веома ниском нивоу и обје стране оптужују једна другу да веома лоше реагује на споразум о трговини са Сјеверном Ирском након Брегзита.

Лондон оптужује Брисел за превише легалности у тумачању споразума за поједину робу из Британије ка Сјеверној Ирској. ЕУ тврди да се придржава Споразума, који је Џонсон потписао прошле године.

Британија је јуче предложила нове преговоре о дијеловима Протокола за Сјеверну Ирску којом се уређује кретање робе попут замрзнутог меса.

ЕУ је одбацила захтјев за поновне преговоре и Фон дер Лајенова је у поруци објављеној на друштвеној мрежи "Твитер" поручила да ће ЕУ наставити да буде креативна и флексибилна унутар оквира Протокола али да неће поново преговарати.

Џонсон је данас разговарао са Фон дер Лајеновом.

- Премијер је изјавио да је неодржив начин на који протокол тренутно функционише. Рјешења могу бити пронађена кроз постојеће механизме протокола и зато су изнесени приједлози за значајне измјене - наводи се у саопштењу из Џонсонове канцеларије.

Он је од ЕУ затражио да озбиљно погледају приједлоге и да ради са Британијом те да ће то побољшати односе између Лондона и Брисела.