latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:08 | Аутор: СРНА

Меркел: Договор са Вашингтоном добар корак напријед

Договор који су Њемачка и САД постигли у вези са гасоводом "Сјеверни ток два" добар је корак напријед, али не рјешава све несугласице у вези са пројектом, изјавила је њемачки канцелар Ангела Меркел.

Меркелова је на конференцији за новинаре у Берлину рекла да договор неће елиминисати несугласице.

- Оне остају и то смо видјели по јучерашњој реакцији. Драго ми је што смо успјели. Имамо бројне задатке у оквиру договора - истакла је Меркелова.

Меркелова је нагласила да је Њемачка преузела обавезу да се потруди да прошири договор о проласку руског гаса кроз Украјину.

- То је добар корак, који захтијева вољу за компромисом са обје стране - навела је Меркелова.

Према њеним ријечима, договор је покушај да се успостави одређени критеријум који ће омогућити Украјини да задржи свој статус када се ради о транзиту гаса и да се Русија спријечи уколико има намјеру да користи гасовод као "оружје", јавио је ТАСС.

- Руска страна је још једном нагласила да не намјерава да користи енергетске ресурсе као оружје. Ту их држим за ријеч - додала је Меркелова.

Према јучерашњем договору Вашингтона и Берлина, САД су обећале да америчке санкције неће зауставити изградњу "Сјеверног тока два", док се Берлин обавезао да затражи проширење руског гасовода тако да пролази кроз Украјину.

Предсједник САД Џозеф Бајден нагласио је раније да је немогуће зауставити изградњу руског гасовода, јер је до сада спроведено 99 одсто пројекта.