latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:27 ⇒ 15:27 | Аутор: СРНА

Дата сагласност за потисивање споразума министарстава пољопривреде Српске и Србије

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници рјешење о давању сагласности за потписивање споразума о сарадњи у области органске производње и међусобном признавању сертификата за органске производе и трговину домаћим производима између министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и Србије.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Влада ће такође обезбиједити 140.000 КМ за суфинансирање фестивала за младе под називом "ОК фест", којег ће организовати Феријални савез Српске у партнерству са Националним парком "Сутјеска" на подручју тог парка од 13. до 15. августа, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овај фестивал карактерише богат културно-едукативно-забавни програм, који свим својим садржајима доприноси унапређењу и развоју понуде и програма за младе, као и самој промоцији и унапређењу туристичке понуде НП Сутјеска, општине Фоча, али и цијеле Републике Српске.

На сједници је донесено и рјешење о раскиду уговора о концесији за изградњу малих хидроелектрана "Чајкуша", "Барски поток" и "Медашевац" на ријеци Дрињачи, јер концесионар није испунио своје уговорне обавезе.

Влада Српске је 2006. године привредном друштву "Ета" из Зворника додијелила концесије за изградњу тих малих хидроелектрана снаге 0,5 мегавата на период од 30 година, а концесионар ни након 15 година од закључења уговора о концесији није израдио пројектну документацију, ријешио имовинско-правне односе, прибавио потребне сагласности и одобрења, обновио гаранцију за извођење, обезбиједио финансијска средства, нити отпочео изградњу мале хидроелектране и пратећих објеката.

Имајући у виду наведено, одржавање предметних уговора о концесији изгубило је свој циљ, те је предложено и усвојено њихово раскидање.