latinica  ћирилица
22/07/2021 |  15:49 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Шеранић: Убрзати процес вакцинације (ФОТО)

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је на "Бањалучком велесајму" до сада вакцинисано више од 43.000 лица, те је нагласио да треба убрзати процес имунизације.
Вакцинација у Бањалуци - Фото: Facebook
Вакцинација у БањалуциФото: Facebook

Шеранић је навео да се на овом мјесу вакцинише и ревакцинише дневно и до 1.500 грађана, а циљ је да се дође до бројке од 2.000, чиме би знатно био убрзан овај процес.

Он је позвао грађане Бањалуке да се јаве Дому здравља, на вакцинални пункт на "Бањалучком велесајму" или у своје амбуланте како би обавили вакцинацију.

Шеранић, који је посјетио вакцинални пункт на "Бањалучком велесајму", истакао је да је ово добар примјер како се процес вакцинације може организовати.

Шеранић је рекао да је суштина да се што већи број људи вакцинише како би биле релаксиране епидемиолошке мјере, што ће, каже он, зависити од процента вакцинисаних грађана.

- Важно је и како ће други доносити мјере према нама, односно да ли ћемо се налазити на црвеним, наранџастим или зеленим листама и како ће нам бити омогућено кретање у другим земљама - рекао је Шеранић новинарима.

Директор бањалучког Дома здравља Невена Тодоровић рекла је да није било нежељених ефеката када је ријеч о вакцинацији, те је нагласила да ће ова здравствена установа у наредном периоду свакодневно објављивати које су вакцине и којег дана на располагању грађанима на вакциналним пункту.

Она је најавила и отварање пунктова у сеоским и приградским мјесним заједницама како би грађани што прије могли да буду вакцинисани.

Тодоровићева каже да је за сада највећа заинтересованост у насељима Врбања и Бронзани Мајдан, гдје се за вакцинацију пријавио највећи број грађана и овај процес ће почети наредне недјеље, а биће вакцинисани вакцином кинеског произвођача.

Она је навела да је данашња посјета вакциналном пункту на "Бањалучком велесајму" знак подршке здравственим радницима, који од марта свакодневно вакцинишу грађане.

Подршка је, каже, пружена и волонтерима, али и осталим административним радницима, те грађанима који су савјесно и одговорно приступили вакцинацији.

Члан тима за организацију масовне вакцинације на нивоу града Бањалука Милада Шукало рекла је да се град активно укључио од самог почетка у процес вакцинације.

Она је ракла да је подршка пружена Дому здравља обезбјеђивањем простора за вакцинацију и немедицинске опреме, те административних радника и волонтера.

Шукалова је рекла да ће Градска управа наставити да помаже овај процес да би што већи број грађана био вакцинисан.