latinica  ћирилица
22/07/2021 |  16:40 | Аутор: СРНА

"Поштовати договор Бошњака и Хрвата, Српска бира члана Предсједништва непосредно"

Замјеник предсједавајућег Интерресорне радне групе за измјене изборног законодавства БиХ Средоје Новић рекао је да је све оно што Бошњаци и Хрвати договоре у Федерацији БиХ за избор члана Предсједништва БиХ прихватљиво за Републику Српску, док ће Српска и даље непосредно бирати једног члана Предсједништва БиХ.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

- Имамо потпуно јасан став, и власт и опозиција, немамо никакве дилеме и мислимо да је то демократски. Република Српска непосредно бира једног, а ко ће то бити - имају право да се кандидују сви који живе на територији Републике Српске - рекао је Новић.

Он истиче да се не треба и не може прихватити да члана Предсједништва БиХ бира Представнички дом парламента БиХ, јер то није демократски.

- Сматрамо да је то сужавање легитимитета избора члана Предсједништва БиХ, који има свој основ у Уставу БиХ - рекао је Новић.

Коментаришући чињеницу да се чланови Интерресорне радне групе "утркују у својим приједлозима", Новић је рекао да је постало неозбиљно да у овој фази рада Радне групе константно додају некакве измјене и допуне Изборног закона БиХ.

Новић је истакао да то значи да ће се ова радна група морати враћати поново на неке одредбе Изборног закона које је већ третирала.

"Без обзира на све, не можемо затворити овај процес. Очекивао сам да ћемо до краја јула проћи комплетан Изборни закон и све измјене и допуне и да ћемо већ почетком септембра моћи да се изјаснимо о свим одредбама", рекао је Новић.

Он каже да је и даље умјерени оптимиста и нада се да ће Радна група у септембру моћи да изађе са својим приједлогом и одредити се према свим приједлозима који су стигли.

- Када говоримо о Централној изборној комисији /ЦИК/, ко иоле прати шта се дешава види да то нису приједлози ЦИК-а. Формално да, но то су приједлози и сугестије ОЕБС-а, ОДИХР и Коалиције `Под лупом`. То је само заваравање јавности како је то њихово ауторско дјело - истакао је Новић.

Он је рекао да отказивање сједнице није пријатно и угодно, али да се и то догађа.

- Неки су најавили да неће присуствовати, други су одсуствовали због сахрана и слично, што је очигледно било непредвиђено - рекао је Новић, који каже да је договорено да се сутра настави радити.

Поред приједлога ХДЗ БиХ, пред Интерресорну радну групу стигао је приједлог лидера СДА Бакира Изетбеговића, приједлог ДФ-а, док је Џевад Махмутовић из СДА презентовао као свој нацрт приједлога ЦИК БиХ .