latinica  ћирилица
22/07/2021 |  17:20 ⇒ 17:24 | Аутор: sputniknews.com

Русија: Сјеверни ток 2 ће ускоро бити пуштен

Гасовод Сјеверни ток 2 ће ускоро бити пуштен, више ништа неће угрозити завршетак тог пројекта, будући да је све у складу са међународним нормама и одговара свим критеријума екологије, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
Гасовод Сјеверни ток 2 (Фото:Sputnik / Sergey Guneev) -
Гасовод Сјеверни ток 2 (Фото:Sputnik / Sergey Guneev)

- Упркос покушајима да се политизује читав пројекат и да се осујети његова реализација, што је у интересу Запада, а прије свега САД, гасовод ће ускоро бити пуштен - рекла је она на брифингу у Москви.

Захарова је оцијенила да и, поред тога што је пројекат у складу са свим нормама међународног права, гасовод испуњава све критеријуме "зелене климатске карте" ЕУ.

- Ма колико чудне биле одлуке које ЕУ доноси, и то под притиском САД, као што је то био случај након недавних америчко-њемачких преговора, оне никако више не могу да промијене објективну реалност да ћепројекат бити завршен - нагласила је портпаролка МИП Русије.

Захарова је навела и да Русија питање транзита гаса никада није користила као оружје и нема намјеру да то чини убудуће.

Како је рекла, Русија се залаже за деполитизацију енергетске сарадње.

- Никада нисмо имали намјеру да обустављамо пошиљке гаса Украјини или кроз Украјину. Све што чинимо је искључиво комерцијалне природе - додала је.