latinica  ћирилица
22/07/2021 |  18:14 ⇒ 18:22 | Аутор: СРНА

Кошарац-Нелсон: Интензивирати активности за потписивање Меморандума о разумијевању

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон данас су у Сарајеву разговарали о актуелним економским и политичким темама, укључујући Меморандум о разумијевању о економској сарадњи између БиХ и САД, те пројекте у области туризма.
Кошарац - Нелсон - Фото: РТРС
Кошарац - НелсонФото: РТРС

Кошарац је информисао Нелсона да је Министарство спољне трговине и економских односа, у складу са закључком Предсједништва БиХ из јануара 2021. године, доставило нацрт Меморандума америчкој страни, али да до данас није примљен одговор, саопштено је из овог министарства.

Констатовано је да је до застоја дошло усљед промјене америчке администрације, те да је неопходно интензивирати активности на потписивању овог документа у предстојећем периоду.

Кошарац је истакао да ће Меморандум о разумијевању о економској сарадњи допринијети јачању и унапређењу економске сарадње између двије земље.

Кошарац је навео да је укупна спољнотрговинска размјена БиХ са САД у првих пет мјесеци 2021. године износила 227,6 милиона КМ и да је већа за 31,4 милиона КМ у односу на исти период прошле године.

Он је напоменуо да БиХ биљежи раст извоза у САД, при чему је у првих пет мјесеци ове године на америчко тржиште извезено робе у вриједности од 54,19 милиона КМ, што је за 154,28 одсто више у односу на исти период 2020.

Такође, забиљежен је и пад увоза из САД за 0,84 одсто у односу на исти период прошле године.

Када је ријеч о пројектима у области туризма, истакнуто је да ће САД путем Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/ у петогодишњем циклусу инвестирати око 20 милиона долара у овај сектор, те да ће значајна средства бити усмјерена на подршку опоравку од негативних посљедица пандемије вируса корона.

Кошарац и Нелсон разговарали су и о енергетском сектору, као и обавезама БиХ које произилазе из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, те другим законским рјешењима у овој области.

Кошарац је обавијестио Нелсона да је остварен напредак у усвајању одлуке о квалитету течних нафтних горива, те да су надлежна ентитетска министарства и Енергетска заједница дали подршку нацрту одлуке коју је припремило Министарство спољне трговине и економских односа.

Он је увјерен да ће Савјет министара ускоро усвојити предложену одлуку о квалитету течних нафтних горива, што је кључни услов за чланство БиХ у Свјетској трговинској организацији.

Истакнуто је да је у области мултилатералних преговора о спољнотрговинском режиму БиХ остало отворено питање које се односи на тзв. право трговања, које је неопходно усагласити са САД. С тим у вези, Кошарац је рекао да је позиција БиХ о питању декларанта у потпуности усаглашена са ЕУ, те да очекује компромисано рјешење са америчком страном.

На састанку су размијењена мишљења и о општем систему преференцијала САД, при чему је министар Кошарац затражио поновно стављање БиХ на листу земаља којима САД додјељују једностране царинске повластице.

У разговору са Нелсоном, Кошарац је поновио став да су за БиХ најбоља она рјешења која се постигну унутрашњим договором између два ентитета и представника три конститутивна народа, уз пуно уважавање уставних надлежности.

Он је поручио да у потпуности проводи и афирмише политику координације и сарадње са надлежним министарствима из Републике Српске и Федерације БиХ.