latinica  ћирилица
22/07/2021 |  18:44 ⇒ 23:01 | Аутор: РТРС

Политичко надмудривање о изборној реформи у Федерацији БиХ (ВИДЕО)

Сједница Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства, поново је отказана, због недостатка кворума. Нова би требало да буде одржана сутра. А у међувремену гомилају се страначки приједлози за изборну реформу. Још два су пристигла – и то из Хрватског народног сабора и Демократске фронте. И они, а и претходно упућени пред радну групу, за сада су без већинске подршке.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Наставља се политичко надмудриванје око изборне реформе у Федерацији БиХ. Чим је у јавност доспио приједлог ХНС-а којим би, тврде у архив био потиснут случај "Жељко Комшић", узвратио је управо "хрват" у Предсједништво три пута биран бошњачким гласовима. И његова партија. Обрисали су прашину са прошлогодишњег, већ отписаног приједлога и поново га винули у медијску орбиту. Акцентовали су у СДА кухињи већ виђене, сарајевске унитаристичке претензије.

Укидање законодавне функције Федералног и бх. Дома народа и брисање етничких одредница код избора чланова Предсједништва БиХ уз једини "бајковити" услов да два кандидата из Федерације буду различите националности. А то би "креатору" Комшићу без већих проблема, још шире отворило врата и за четврти мандат, јер није ријешен главни хрватски проблем – гласање бошњачких бирача за члана Предсједништва којег би требало да бирају Хрвати. Но то је превазиђено у приједлогу ХНС-а – увођењем ад хок изборних подручја. Њих три за Федерацију – два са двотрећинском бошњачком и хрватском већином према посљедњем попису, и трећи – све остале основне изборне јединице.

За бошњачког члана био би изабран кандидат који је освојио највише гласова, уз услов да је у већинском бошњачком и тзв. мјешовитом подручју, освојио више гласова него у већинском хрватском и мјешовитом. Исто би важило и за хрватског члана.

- Нико неће бити дискриминисан, сви имају право гласа и никакав проблем није да сутра већина бошњака већина Хрвата у Федерацији изабере некога ко није Хрват, зар то није коректно зар то није поштено, а не да један народ има не само право већ и могућност и ту могућност користи да бира два члана Предсједништва - истакао је Бариша Чолак.

Но и прије него што је предложено рјешење пажљиво ишчитано у Сарајеву је покренута политичко- медијска паљба. "Антидемократски" , "антиевропски", "антиуставни" утркивали су се у оцјени протагонисти сарајевске "грађанштине" и врховни тумачи свега и свачега.

- Ја нисам позван да тумачим те апартхејд моделе, али да то није грађански модел на којем европска унија почива, није сасвим сигурно - рекао је Саша Магазиновић.

Опортунисти предложеног ХНС-овог рјешења пророчански, већ су исцртали и трећи ентитет у БиХ, и запријетили Уставним судом. Свјесно или не заборављајући да је баш на њихову иницијативу, о сличном рјешењу истог предлагача, Уставни суд већ расправљао. И није пронашао ништа неуставно. Само су тада биле, умјесто три, двије виртуелне изборне јединице у Федерацији. Како год, из Српске већ познат став.

- Све оно што Хрвати и Бошњаци у Федерацији за избор члана Предсједништва договоре за Републику Српску је прихватљиво - поручио је Средоје Новић.

И прије федералног договора, приједлози ће пред Интерресорну радну групу. Тамо је већ "урадак" – формално Централне изборне комисије који заступају чланови из СДА. Обиман материјал на чак 170 страница који, према многим тумачењима, не рјешава горуће изборне проблеме попут манипулација са бирачким правом дијаспораца. Али зато рапидно шири овлашћења и самопромотивно ЦИК ставља чак и изнад законодавне и извршне власти. Неке од жеља на подугачком списку ЦИК-а, су да сами себи одређују висину буџета, без могућности било чије интервенције, да диктирају понашање и рад медија, кандидата, политичких субјеката,.... толико нереални захтјеви да и сами "лобисти" из СДА од неких и прије расправе, одустају. Док се тракавица о изборној реформи наставља.