latinica  ћирилица
22/07/2021 |  18:44 ⇒ 18:45 | Аутор: СРНА

Чолак: Приједлог ХДЗ-а захтијева ограничене измјене Устава

Измјене и допуне Изборног закона БиХ, које предлаже ХДЗ, захтијевају ограничене промјене Устава БиХ да један народ не би другом бирао чланове Предсједништва, изјавио је замјеник предсједавајућег Интерресорне радне групе Бариша Чолак.
Бариша Чолак - Фото: РТРС
Бариша ЧолакФото: РТРС

Чолак је појаснио да се бира хрватски, бошњачки и српски члан Предсједништва БиХ, а да је остали дио приједлога ХДЗ-а оно што су и раније предлагали.

Он је прецизирао да је њихова суштина на трагу оних о којима се расправљало прије неколико година, Уставни суд је оцијенио да нису деструктивне по витални интерес Бошњака, а испоштоване су и одлуке Европског суда за људска права.

Чолак је навео да би се чланови Предсједништва из Федерације БиХ бирали на основу три групе основних изборних јединица или општина гдје су битне већине појединог народа, како би свако од конститутивних народа - у овом случају Бошњаци и Хрвати имали исте шансе да изаберу по једног члана Предсједништва БиХ, а не да то буде као до сада.

- Ако је изборна јединица читава Федерација, као што је до сада било, гдје је више од 74 одсто Бошњака, наравно да они увијек могу изабрати два члана Предсједништва БИХ. Ми ту аномалију овим рјешавамо и практично рјешавамо ту врсту дискриминације према хрватском народу да буде у једнакој позицији као и бошњачки да може изабрати свог члана Предсједништва БиХ - навео је Чолак.

Чолак је додао да се овим приједлогом не искључује кандидовање и других, а напоменуо је да проблем настаје онда када један народ већином својих гласова изабере два члана Предсједништва БиХ, што се десило већ три пута и то, како је рекао, није никаква тајна.

За тврдње појединих чланова Интересорне радне групе да је приједлог ХДЗ БиХ "апартхејд", Чолак је рекао да су такве изјаве постале пракса и да је чуо изјаву предсједника једне странке који тврди да је овај приједлог ХДЗ-а "ад хок трећи ентитет".

Он је оцијенио да се не жели прихватити реалност да се овим измјенама Изборног закона и ограниченим измјенама Устава не дира у Дејтонску структуру БиХ, нити је то могуће направити.

Тај принцип и начело конститутивности, како је навео, желе кроз домове народа и Предсједништво валоризовати путем измјена Изборног закона и ограниченом измјеном Устава БИХ.

- Ово не тражи велике промјене, него минималне с обзиром на чињеницу да је за измјене Устава БиХ потребно двије трећине гласова у Представничком дому што је веома тешко обезбиједити - рекао је Чолак.

Чолак је додао да овим приједлогом већина Бошњака и већина Хрвата може изабрати некога ко није Хрват, уколико је то њихов избор.

- Ако то није коректно и поштено, не знам шта је, а не да један народ има не само право него и могућност и ту могућност користи да бира два члана Предсједништва БиХ - закључио је Чолак.