latinica  ћирилица
22/07/2021 |  21:32 ⇒ 23/07/2021 | 12:03 | Аутор: РТРС

СБ одбацио нацрт резолуције; Кинески представник: Шмит нема легитимитет (ВИДЕО)

Савјет безбједности УН-а је са два гласа "за" и 13 "уздржаних" одбацио нацрт резолуције Русије и Кине којом се тражи укидање Канцлерије високог представника у БиХ.
Сједница Савјета безбједности УН - Фото: Screenshot
Сједница Савјета безбједности УНФото: Screenshot

Руски представник Димитриј Пољански примио је ову одлуку са жаљењем и замолио да се не праве даљи деструктивни кораци.

Он је рекао да Русија озбиљно схвата своју одговорност након рата у БиХ и да је убијеђена да је циљ мира и економске стабилности могуће само уз Дејтонски споразум, уз једнак статус свих народа у БиХ, као и њеним територијалним интегритетом и суверенитетом.

Представник Кине у Савјету безбједности Генг Шуанг је истакао да именовање Кристијана Шмита за високог представника у БиХ нема легитимтет.

Нагласио је да не постоји стварна потреба за високим представником у БиХ, јер се тиме доводи у питање суверенитет и интегритет БиХ.

САД су увјерене да ће Кристијан Шмит преузети функцију високог представника у БиХ 1. августа, изјавио је амерички амбасадор у УН Ричард Милс након гласања о укидању мандата високог представника у БиХ.

Он сматра да није потребна подршка Савјета безбједности УН за именовање високог представника у БиХ.

Подсјећамо, у нацрту резолуције, у који је увид имала агенција АП, наводи се да овлаштења која су дата високом представнику на конференцији за спровођење Дејтонског споразума 1997. године више нису потребна због напретка које су постигле стране у БиХ.

У нацрту се подржава именовање високог представника Кристијана Шмита до 31. јула наредне године, када би била затворена Канцеларија високог представника.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира у БиХ 27. маја именовали су Шмита за новог високог представника, а Русија се није сагласила са овом одлуком, нити је о томе гласао Савјет безбједности УН.

Шмит би требало да 1. августа преузиме функцију након оставке Валентина Инцка који је ту дужност обављао 12 година.