latinica  ћирилица
22/07/2021 |  22:31 ⇒ 23/07/2021 | 08:23 | Аутор: РТРС

Актуелно: Љето идеалан период за вакцинацију против вируса корона (ВИДЕО)

Љето представља идеалан период за вакцинацију против вируса корона, истакала је епидемиолог Института за јавно здравство Српске др Јела Аћимовић.
Актуелно -
Актуелно

Истакла је да је тренутна епидемиолошка ситуација повољна и мирна.

- Имамо мали број потврђених случајева и ово је добар период да се грађани вакцинишу. И здравствени радници су сада доступнији и имамо довољно вакцина. Не треба чекати "задњи моменат" за вакцинацију - додала је Аћимовић, гостујући у емисији Актуелно.

Декан Медицинског факултета Бањалука Ранко Шкрбић истакао је да би се управо љекари требали вакцинисати, али и заговарати вакцинацију становништва.

- Не постоји ништа више на цијелом свијету што је више контролисано, него што је сама вакцина. Сваки детаљ се прати. Ниједна земља неће себи дозволити себи луксуз да направи неефикасну вакцину за своје грађане - истакао је Шкрбић.

У Српској, Законом о заштити становништва од заразних болести предвиђа се обавезна вакцинација, као и обавезна ванредна вакцинација.

- Знамо када се предвиђа обавезна вакцинација и то се односи на одређене добне групе. Док се обавезна ванредна вакцинација уводи у зависности од опасности ширења епидемије. Поставља се питање како, ипак, утицати и мотивисати грађане да се добровољно вакцинишу. Да се не иде на обавезну вакцинацију, јер то често води у проблеме. Потребна је и добра кампања како би се грађанима објаснило да је вакцинација најбоља заштита - рекао је правник Недељко Милаковић.

Истакао је да су друштвене мреже злоуптребљене у кампањи против вакцинације, те додао да се мора вратити повјерење у вакцинацију и здравствени систем.

Актуелно погледајте и ОВДЈЕ.