latinica  ћирилица
23/07/2021 |  09:26 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

У Извјештају потврђене тврдње одбране Срба пред Хашким трбиналом

Извјештај међународне комисије о Сребреници је од изузетног значаја, јер су еминентни свјетски стручњаци кроз чињенично стање, бројне доказе и анализе доказали оно што су годинама тврдили браниоци Срба пред Хашким трибуналом, а то је да није било геноцида, кажу чланови одбране генерала Ратка Младића и првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.
Хашки Трибунал - Фото: РТРС
Хашки ТрибуналФото: РТРС

Чланови одбране истичу да је важно да је овакав извјештај угледао свјетлост дана, јер је сада широј јавности доступно све оно што се до сада могло чути само током судских процеса, а о чему људи нису знали много.

Адвокат Бранко Лукић, члан одбране генерала Младића, каже да су пресуде и чињенично стање у процесима познати само оним људима који су непосредно учествовали у суђењу, те да се ту све гаси.

- Чак и такво чињенично стање је могло да буде окренуто наглавачке, што се и дешавало у пресудама. Зато што јавност ни о чему не зна ништа, није обавештена, а самим тим није ни заинтересована, јер ко ће сад милионе страница прочитати. Овај извештај, иако је обиман, ипак је само на хиљаду страница - истакао је Лукић за Глас Српске.

Коментаришући сам извјештај, Лукић је рекао да је очито установљено да није било геноцида, да је мултидисциплинаран, те да се материји није приступало с једне стране.

- Изврстан је, треба га подржати, заснован је на чињеницама. Види се да су људи радили по својој савести, а није било лако по стању ствари које су у међународној заједници, где се покушава наметнути теза да је све решено после пресуде генералу Младићу - рекао је Лукић.

Он истиче да је значајно то што су, осим Гидеона Грајфа, ту и други истакнути свјетски стручњаци из својих области.

- У једном оваквом моменту наћи снаге, супротставити се западној пропаганди заснованој на лажима која је испрала мозак људима на Западу, али и на Истоку, представља чин изузетне храбрости - рекао је Лукић.

Он каже да је познато да је било притисака на чланове комисије од стране њихових влада да не учествују у овом пројекту.

- Али, не само да је била спремност да се не ради за новац, него да се искористи научно знање да би се представила истина. Дакле, морала је бити присутна лична храброст да се одупре притиску својих држава - рекао је Лукић.

Члан одбране генерала Младића адвокат Миодраг Стојановић рекао је да апсолутно подржава све што је наведено у извјештају у коме су егзактни подаци.

Стојановић каже да су браниоци генерала Младића, али и Караџића били свјесни да је у пресудама у случајевима "Крстић" и "Поповић" утврђено да се тамо десио геноцид, те да су морали представити нову околност која би увјерила ова судска вијећа да су два ранија погријешила.

- Полазећи од премисе да су све жртве и страдали учесници колоне 28. дивизије, легалне и легитимне жртве по Женевској конвенцији, ми смо ишли од тога да је број жртава у пробоју колоне несумњиво већи од онога што је Хаг раније утврдио, а то је између 800 и 1.000. Ми смо тврдили баш ово што тврди извјештај, да је то три до четири хиљаде. Тиме бисмо смањили број људи који су жртве егзекуција - рекао је Стојановић.

Он додаје да би тада настала нова околност, јер се не би могло тврдити да је побијено 7.500 људи, него 3.000 и да би то у смислу члана два Конвенције о геноциду дало за право Србима да кажу да није било геноцида, а судском вијећу да промијени мишљење ранијих судских вијећа.