latinica  ћирилица
23/07/2021 |  10:29 ⇒ 10:29 | Аутор: Агенције

Словенија поново мијења правила на граници

Словеначка влада одлучила је да мигранти запослени у словеначким предузећима ипак неће при сваком преласку границе морати да показују ковид-потврде и тестирају се два пута недјељно.
Љубљана (фото: Jacob Riglin) -
Љубљана (фото: Jacob Riglin)

Потврде о вакцинисању и тестирање прописивала је ранија уредба, која је замијењена новом, по којој страни радници неће морати ни у карантин, пренио је преносе хрватски медији.

Али то се односи само на прекограничне раднике који раде у некој чланици ЕУ или шенгенског простора и који имају пребивалиште удаљено највише десет километара ваздушне линије од словеначке границе.

Изузеће од карантина за такве радне мигранте има временски рок, па се предвиђа да ће важити до 15. августа или најкасније до 1. септембра.

Сви остали путници при уласку у земљу и даље морају да докажу да су преболовали вирус корона, да су негативни на тесту или да су вакцинисани.

У супротном ће морати у карантин.

Влада је, такође, одлучила да ће организатори већих окупљања, попут концерата и спортских догађаја и угоститељи посебном апликацијом контролисати да ли су посетиоци заштићени, односно да ли су вакцинисани, пребољели ковид или имају негативан тест.

Званичници свакодневно упозоравају на потребу што бржег вакцинисања, како би се на јесен избјегао интензивнији талас зараза и оптерећење болничког система.