latinica  ћирилица
23/07/2021 |  11:01 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Занимљив подсјетник на Олимпијске игре

Љетне олимпијске игре, најважнији спортски догађај ове године, од данас су фокусу свих љубитеља спортских надметања у цијелом свијету. У нашем Јутарњем програму подсјетили смо на историјат најдуговјечније смотре спорта.

У Атини, главном граду Грчке, одржане су прве модерне Олимпијске игре 6. априла 1896. године. Учествовало је 311 спортиста, и то само мушкараца из 13 земаља. Није било олимпијске заставе, нијпаљен олимпијски пламен, нити је полагана свечана заклетва. Ипак, први пут је за ту прилику свирана олимпијска химна.

Амерички студент и атлетичар Џејмс Брендон Коноли је био први олимпијски побједник. Прва медаља у Атини из 1896. додијељена је за побједу у троскоку. Атинским фотографима можемо бити захвални што знамо како је изгледао први олимпијски побједник.

Лариса Латињина је најуспјешнија олимпијка у историји игара између 1956. и 1964. године. Освојила је, чак, 18 медаља - девет златних, пет сребрних и четири бронзане. Ако је уброје и све медаље са европских и свјетских првенстава, Латињина их има, чак, 46.

Отац савременог олимпизма Пјер де Кубертин читав свој живот посветио је идеји олимпизма - идеји о једнакости људи без обзира на социјално поријекло, расу, вјеру и националност.

Олимпијска химна први пут је изведена у Атини 1896. године за вријеме свечаности отварања првих Олимпијских игара нове ере. Текст химне написао је Костис Паламас. На свечаној премијери свирало је седам оркестара и пјевало 250 пјевача.

Голубови, симболи мира, дио су свечаности отварања оОимпијских игара од 1920. године. Забиљежено је да су голубови полетјели током отварања првих игара у Атини 1896. али је то била замисао припређивача, а не дио службене церемоније.

Медаље нису биле обавезне све до 1978. године, а прије тога су поједини најуспјешнији такмичари добијали, вјеровали или не, кишобране.

Први олимпијац који је дисквалификован због коришћења недозвољених средстава био је Швеђанин Ханс Лиљенвал. На ОИ у Мексику 1968. године откривено је да је прије наступа попио два пива.

Потезање конопца, омиљена забава на селима, од 1900. до 1920. године налазило се на листи олимпијских спортова. Најуспјешнија у тој дисциплини био је тим Велике Британије који је освојио, чак, пет медаља.

Потезање конопца, омиљена забава на селима, од 1900. до 1920. године налазило се на листи олимпијских спортова. Најуспјешнија у њему био је тим Велике Британије, који је освојио, чак, пет медаља. Покренуто је неколико иницијатива за враћање повлачења конопца на Олимпијске игре, али без успјеха.