latinica  ћирилица
23/07/2021 |  12:47 ⇒ 17:06 | Аутор: РТРС

"Нетачне тврдње Станивуковића у вези са случајем Пирален у Инцелу"

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске саопштило је да су нетачне тврдње градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да је претходна власт заташкала случај пиралена у бањалучком Инцелу.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију (фото: илустрација)Фото: РТРС

У Министарству истичу да је ресорни министар Сребренка Голић својим ангажманом обезбиједила да Влада Шведске донира средства да се кроз пројекат "Еколошки прихватљиво управљање органским загађујућим материјама у индустријском и сектору управљања отпадом" финансира израда пројекта санације Инцела.

- Станивуковић, тадашњи посланик у Народној скупштини Републике Српске правио је перформансе у предизборне сврхе", наводи се у саопштењу поводом изјаве градоначелника Бањалуке објављене у магазину "Бука" под насловом "Испитивање пиралена у бањалучком Инцелу".

Из Министарства напомињу да се у уводу текста тврди да је узорковање посљедњи пут урађено 2019. године и да од тада није било активности о овом питању, а већ у сљедећој реченици се каже да "узимање узорака проводи фирма из Чешке Деконта која је прошле године узела узорке са читаве локације Инцела!".

- Па, је ли било активности или није? - упитали су из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

У саопштењу се наводи да градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић, како и сам каже, ништа не зна, али да је "фасцинантно како воли да прича управо о оном о чему ништа не зна".

- У тексту се наводи да су прошле двије године од пожара у `Инцелу`, а да се још не зна колики је стварни степен загађења и какве су посљедице по људе и животну средину, што је ноторна неистина, јер су извјештаји које је сачинила `Деконта` достављени у кабинет градоначелника, а јавности су доступни на порталу Министарства и достављени су свим медијима који су их тражили и уредно објавили - истиче се у саопштењу.

Из Министарства су додали да први пут чују за 100 милиона КМ које је, према ријечима Станивуковића, "Република Српска добила да санира све радиоактивне локалитете, од чега је потрошено само два милиона".

- У интересу грађана Српске захтијевамо од Станивуковића да јавно каже гдје су те радиоактивне локације, ко и кад је дао тај новац, гдје се он налази и ко је надлежан да њиме располаже - наглашава се у саопштењу.

Из Министарства истичу да одговорно тврде да ништа од овог није тачно, те додају да тврдње да у граду постоје радиоактивне локације, осим елементарног незнања које градоначелник показује, представљају и ширење панике, што је кажњиво.

Из ресорног министарства указују да пирален није радиоактиван, те поручују Станивуковићу да би било добро да се обрати замјенику директора Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ, члану његове партије који добро познаје ову област да га мало едукује.