latinica  ћирилица
23/07/2021 |  13:55 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Изградња ауто-путева незамислива без Брчко дистрикта

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија рекао је изградња ауто-путева у БиХ незамислива без Брчко дистрикта, те да би једна дионица требала да пролази кроз Брчко од запада према истоку, а друга од југа према сјеверу.
Састанак - Фото: РТРС
СастанакФото: РТРС

Тегелтија је рекао да је важно да се Брчко опредијели за своје трасе, уважавајући Републику Српску и Федерацију БиХ, те да очекује да ће до септембра дистрикт ријешити проблем планске документације у вези са изградњом траса након чега слиједи експропријација земљишта и израда пројектне документације.

- Оно што очекујемо је да те дионице ставимо у мрежу регионалних и важних путева у БиХ и да за тај дио Брчко дистрикт добије грант средства. БиХ за градњу већине дионица на коридору Пет Ц добија грант средства - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре у Брчком након састанка са званичницима дистрикта.

Говорећи о реконструкцији моста преко ријеке Саве који повезује Брчко и Гуњу, Тегелтија је рекао да ће у септембру бити потписан споразум са Хрватском, како би се тај посао што прије завршио и омогућио теретни саобраћај преко моста.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић рекао је да је на састанку договорено да се дистрикт Брчко од сада интензивније укључи у добијање повољних кредита од међународних финансијских институција, у чему ће имати подршку Савјета министара, као и у изградњи великих инфраструктурних пројеката на територији дистрикта.

Састанку Тегелтије и званичника дистрикта присуствовао је и министара комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.