latinica  ћирилица
23/07/2021 |  15:23 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Шаровић: Непотребна одлука одлазећег високог представника

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је данас да је одлука одлазаћег високог представника Валентина Инцка којом је наметнуо закон о негирању геноцида непотребна и корак уназад на путу напретка БиХ и изласку из међународног туторства.
Мирко Шаровић (фото:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA) -
Мирко Шаровић (фото:GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA)

Шаровић је навео да се враћање "бонских овлаштења" јавља у најгорем могућем тренутку јер се овом наметнутом одлуком улази у политички нестабилан период, саопштено је из СДС-а.

- Сматрам да је штета што у Савјету безбједности УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање позиције високог представника, а посебно за укидање "бонских овлаштења", што видим као једини исправан пут за БиХ у будућности и као једину наду за нормалан живот свих њених грађана - истакао је Шаровић.

Он је за оживљавање улоге ОХР-а у најгорем могућем облику кроз враћање улоге високог представника оптужио актуелну власт, за коју је навео "да је дала оправдање да се високи представник и даље задржи у БиХ".

- Ако су бонска овлаштења поново враћена наметањем овог закона, то значи да постоји оправдана бојазан да ће бити употребљена и у неким будућим случајевима што није пут којим БиХ да иде - додао је Шаровић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".