latinica  ћирилица
23/07/2021 |  15:42 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

Новић: Удар и на Српску и на БиХ

Шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић рекао је Срни да наметнута одлука високог представника Валентина Инцка представља још један удар на Републику Српску и њене институције, али и на БиХ.
Средоје Новић - Фото: 24 sata info
Средоје НовићФото: 24 sata info

Новић је указао да се наметањем ма којег закона доказује да се уопште не држи до институција у БиХ, указавши да то неће допринијети демократизацији односа у БиХ и владавини права.

- Очигледно је да је сада кључна ствар за високог представника да тријумфално напусти БиХ наког готово 13 година са пуним џеповима новца који не би могао добити нигдје у цијелој Европи да је радио. Када се сабере његов резултат рада - очигледно је да је мршав - рекао је Новић.

Новић је навео да је од прије готово три мјесеца кружио нацрт овог закона, који је, како је рекао, био усаглашен унутар ОХР-а са неким представницима земаља.

- Сада се само тражио тренутак и сагласност када ће бити објелодањен - напоменуо је Новић.

Он је изразио бојазан да БиХ лагано клизи и да ће се врло тешко моћи извући у европске цивилизоване земље.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".