latinica  ћирилица
23/07/2021 |  16:28 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Мајкић: Србима одузето право на одбрану и правду

Српски делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко диктаторским наметањем допуна Кривичног закона БиХ одузео Србима право на одбрану и правду, као и право да говоре.
Душанка Мајкић - Фото: РТРС
Душанка МајкићФото: РТРС

Она је истакла да је тешко замислити да страни дипломата, и то у оставци, наметне овако деликатан закон пред сам одлазак, иако му Дејтонски споразум не даје право на такву диктаторску моћ.

- Није могао изабрати гори тренутак да припреми дочек свом насљеднику, јер је овим узаврела и проблематична политичка сцена додатно искомпликована - оцијенила је Мајкићева у изјави за Срну.

Мајкићева је констатовала да о лошим намјерама Инцка, за којег каже да је преспавао 12 година у БиХ и којег се њени грађани неће сјећати по добру, управо говоре наметнуте допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

- Инцко не рече да такву инкриминацију још нису увеле многе демократскије земље од БиХ попут Велике Британије, Француске, Данске, Финске, Шведске, Словачке - рекла је Мајкићева и додала да је нечувено лицемјерно уколико су неке од ових земаља, које су чланице Управног одбора за спровођење мира /ПИК/ у БиХ дале сагласност за наметање закона.

Она је навела да је чињеница да Савјет Европе тражи од својих чланица да у кривичном законодавству пропишу ово кривично дјело утврђено у пресудама неких од судова, али да истовремено Савјет Европе инсистира на томе да се овим не повриједи слобода изражавања и мишљења.

- А, Инцко то управо то чини. То је његова намјера - судити Србима због вербалног деликта чак и у случајевима када се аргументовано, уз доказе оспорава такво кривично дјело - нагласила је Мајкићева.

Према њеним ријечима, Инцко је пожурио да испуни бошњачке политичке жеље прије него што је прошло довољно времена и дат релевантан суд о догађајима из протеклог рата.

- Ипак, истина избија на површину. Многа еминентна имена и свјетски ауторитети, попут израелског професора Гидеона Грајфа на научној основи проговорили су о страдању у и око Сребренице. Тиме је откривање пуне истине само започело и никако није окончано - нагласила је Мајкићева.

Мајкићева је изразила увјерење да ће институције Републике Српске пронаћи адекватан одговор на овај неразуман и потпуно непотребан потез одлазећег високог представника.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".