latinica  ћирилица
23/07/2021 |  16:35 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Бањац: Преживјели смо Хитлера, преживјећемо и високе представнике

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац истакао је да је сада више него јасно да дио међународне заједнице поготово високи представници не делује у складу са међународним правом, правним нормама и европским конвенцијама, него по принципу силе.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

- Сила је једино што они знају. Дио међународне заједнице жели силом, а не изборима и демократским путем да мијења и политичку структуру у БиХ, што је наравно неприхватљиво, не само за Републику Српску већ и за сваког нормалног човјека који сматра да су демократски избори једини пут како се долази негдје до власти - рекао је Бањац.

Он је нагласио да је Инцко овом одлуком показао да не постоји међународно парво, да не постоје међународне конвенције.

Лидер НПС-а је констатовао да високи представник нема мандат нити га је икад имао да доноси и намеће било какаве одлуке и законе.

- То може само земља домаћин. Замислите сада када би ми наметнули неки закон једној Њемачкој или Аустрији из које Инцко долази - рекао је Бањац.

Он је оцијенио да је занимљиво да Инцко никада није осудио ратне злочине над Србима нити је икада рекао да се у Другом свјетском рату догодио геноцид.

- Ни у Другом свјетском рату фашистичке земље нису успјеле да затру сјеме српског народа који је слободарски народ и увијек се борио за своју слободу. Очигледно да нацистичке земље нису успјеле Србима да узму оно што је светиња а то је слобода. Оно што није успјело у Другом свјетском рату усташама, Нијемцима и фашистима неће поћи за руком ни дијелу међународне заједница која сада покушава да то уради - истакао је Бањац.

Он је нагласио да се од Инцка очекује да се извини српском народу за све оно што су направиле Њемачка и Аустрија у Другом свјетском рату.

Колико су дјеце поклали, упитао је Бањац, подсјетивши Инцка да је у систему логора Јасеновац био једини логор за дјецу.

- Инцко треба да се извини за све што су Србима направиле нацистичка Аустрија и Њемачка. Инцко нека објасни зашто он сједи са ратним злочинцима и велича ратне злочине многих официра из ФБиХ који су протјерали Србе из ФБиХ. Очекујем од Инцка извињење свим породицама убијених Срба у Сарајеву и у свим градовима ФБиХ - поручио је Бањац.

Он је рекао да повезивање наметнутог Инцковог закона са одлукама суда у Хагу који је основан само да суди Србима, значи сатанизацију српског народа, саопштено је из НПС-а.

- Сада је више него јасно да се жели осудити један народ и да се покаже да је то једини пут којим иде дио међународне заједнице. Ми тим путем нисмо ишли 1945, а ни 1991. Нека оставе овај слободарски народ на миру јер не може Инцко који долази из друге земље уређивати односе у БиХ. Ниједан високи представник нема овлаштења да ради што су радили до сада. Нека пусте на миру народе у БиХ да се сами договарају - нагласио је Бањац.

Он је рекао да му је жао што Инцко, који је Аустријанац, не схавата шта се у прошлости дешавало на Балкану и шта се у прошлости дешавало српском народу.

- Ниједан трачак извињења не постоји у њиховом гласу. Међутим, ми смо преживјели многе ратове, нацисте, фашисте и угњетавање, преживјели су Срби и Хитлера, а преживјеће и дио међународне заједнице која очигледно жели да српски народ нестане са ових простора - поручио је Бањац.