latinica  ћирилица
23/07/2021 |  18:19 ⇒ 18:37 | Аутор: Б92

Руски спортисти избачени са Олимпијских игара због допинга

Свјетска антидопинг агенција забранила је неколицини руских спортиста да буду у олимпијском тиму за Игре у Токију пошто су под сумњом на допинг.

Како је саопштено, Свјетска антидопинг агенција је морала да интервенише и спријечи неколицину руских спортиста да се такмиче у Токију на основу доказа из лабораторије у Москви, која је затворена 2015. године.

База података и узорци из те лабораторије која је обављала допинг тестирања, предати су 2019. године, па је антидопинг агенција припремила око 300 потенцијалних случајева за управљачка тијела олимпијских спортова.

- Није било посебно компликовано. Није било много, али рекао бих да је била неколицина спортиста који би били на Олимпијским играма, а ми бисмо њихове случајеве могли да наведемо као јаке случајеве, према бази података. И нико од њих није овдје. Они се неће такмичити - рекао је генерални директор "WАDА", Оливије Нигли.

Због казне за допинг, руски спортисти ће се на Олимпијским играма у Токију такмичити под називом "Руски олимпијски комитет", не смију да користе руску заставу, а у случају освајања златне медаље умјесто интонирања химне биће пуштен одломак клавирског концерта бр. 1 композитора Петра Иљича Чајковског.

Такође, на њиховој опреми забрањен је натпис "Русија".