latinica  ћирилица
23/07/2021 |  19:06 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Република Српска одбацује Инцкову одлуку (ВИДЕО)

Највиши званичници Републике Српске одбацују наметнуту Инцкову одлуку. За предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић ово је крах демократије, слободне мисли, међународне заједнице, али и БиХ. Позвала је све политичке странке на јединство које мора бити показано у Народној скупштини. На јединство позива и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик јер се Срби само јединствени могу одупријети притиску којим су изложени.
Република Српска (@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Чим је ОХР објавио Инцкову одлуку, на ванредној конференцији за новинаре јавности се обратио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Одлука високог представника у БиХ да, позивајући се на бонска овлашћења, наметне измјене Кривичног закона БиХ и тако уведе затворске казне за негирање геноцида, пресуда међународног и бх суда за ратни злочин, потез је који Република Српска неће прихватити. О одлуци ће се изјаснити и Народна скупштина, јер она каже Додик, није ствар једне политичке опције или појединца, него цијелог народа.

- Мислим да требамо одбацити ово, забранити дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске, одбацити његову надлежност, бранити Републику Српску путем наших система безбједности од покушаја да било ко овдје дјелује. Одбацити дјеловање СИПЕ на простору Републике Српске. Одбацити било какву могућност да се било ко процесуира на органима БиХ, а правосуђе Републике Српске одвојити из система који до сада постоји, то су мјере које ћу ја предложити. Да ли ће то Парламент прихватити видјећемо. Мислим да Републике Српска треба одлучно да након свега онога што се њој најављује и покушава да се наметне, одлучно да искаже свој пут ка самосталности - рекао је Додик.

За Додика Инцкова одлука правно је неутемељена, а за доношење било каквих измјена закона релевантне су једино институције утемељене у Дејтонском мировном споразуму. Зато је каже, управо враћање изворном Дејтону посљедња понуда!

Да је за Српску неприхватљиво да било који представник међународне заједнице намеће било шта, каже и предсједница Жељка Цвијановић. Одлуку Валентина Инцка види као крах међународне заједнице, али и БиХ.

- Каква је то држава у којој ви призивате неизабраног странца да доноси оно што су обавезе демократски изабраних институција да доносе и мијењају законе кроз прописану процедуру. Према томе, крах демократије и слободне мисли, крах међународне заједнице и коначно крај БиХ јер једна држава не може функционисати на таквим принципима - навела је предсједница Српске.

Пита се и како је могуће да се у 21. вијеку забрањује расправа и коментарисање одређене теме. Према Додиковим ријечима, Инцкова одлука да наметне измјене Кривичног закона посијаће много зла у БиХ, јер не иде у прилог помирењу, а уз то је донесена наметањем и супротна је слободи говора као вриједности коју заговара Запад.

- Геноцид се није десио и то је трајна оцјена свих нас и ми не смијемо поклекнути пред оваквим срамотним пријетњама и покушајима који долазе од високог представника. За ову одлуку он нема консензус ни чланица Савјета за спровођење мира, нема консензус ни Савјета безбједности. Савјет безбједности је синоћ говорио о томе да се ради о упражњеном мјесту високог представника и прихватио је његову оставку прије десетак дана. Како је могуће да неко ко је развлашћен и коме је прихваћена оставка и није више на дужности може да донесе овако нешто. Али можда томе одговарају ове кулоарске приче из Сарајева које сам управо чуо разговарајући са неким људима Бошњацима који кажу да смо наивни, јер је Инцко примио неколико милиона евра за овако неке ствари - истакао је Додик.

Цвијановић наводи да високи представник заиста прави од БиХ апсолутно немогућу, па готово и непостојећу државу.

- Имате чињеницу да се забрањује да причате о одређеним стварима, да говорите, да их коментаришете. Ја нисам препознала нигдје у међународној демократској пракси да постоје такви примјери да је то цивилизацијска вриједност - навела је она.

И предсједница Републике Српске, али и српски члан Предсједништва БиХ очекују јединство у Народној скупштини која би наредне седмице требало да донесе коначан став о наредним корацима Српске. Подсјетимо, већ се једном ове године парламент Српске изјашњавао о раду високог представника и то 10. марта, када су такође усвојени закључци у којима, између осталог стоји и да Република Српска не прихвата незаконите директиве високих представника.