latinica  ћирилица
23/07/2021 |  19:23 ⇒ 24/07/2021 | 07:42 | Аутор: РТРС

Везе Српске и Србије на историјском максимуму (ВИДЕО)

Специјалне и паралелне везе Србије и Републике Српске су на историјском максимуму, оцијењено је на састанку предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем у Београду.
Жељка Цвијановић и Никола Селаковић (Фото: nikolaselakovic.official) - Фото: Instagram
Жељка Цвијановић и Никола Селаковић (Фото: nikolaselakovic.official)Фото: Instagram

Разговарано је, између осталог, о актуелној политичкој ситуацији, функционисању заједничке српске дијаспоре и активностима на пољу очувања српског националног, културног и вјерског идентитета.

Предсједница Цвијановић захвалила је на економској помоћи Србије и оцијенила да је договор о заједничком односу према дијаспори од велике важности за очување српског националног идентитета.

- Увијек је важно кад се наше институционалне везе јачају, ја морам рећи да је у ових неколико задњих година оно што се дешава на релацији Република Српска - Србија, наша институционална веза и наша политичка, морам рећи исто тако разумијевање, економска подршка која долази из Србије заиста на највишем могућем нивоу и ја користим ево и ову прилику да се захвалим у име институција и грађана Републике Српске управо на таквој подршци. Добро је за нас у Српској знати да постоји Србија, да је Србија стабилна, јака, да зна шта ради, да располаже свим оним алатима које је неопходно данас да располаже једна модерна држава, и наравно да то представља велику узданицу за све нас - рекла је Цвијановић.

На састанку је било ријечи и о заједничкој прослави Дана српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра.

- Говорили смо и о будућим корацима које ћемо заједнички предузимати када је у питању прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе, тај дан следи већ 15. септембра ове године и договорили смо се да српска дијаспора, да ли је из Србије или из Српске или је из других крајева одакле су Срби као аутохтони народ одлазили у бели свет – да заједнички прослављамо нашу тробојку и да заједнички прославимо 15. септембар као дан када су Срби из свих крајева здружени пробили Солунски фронт 1918. године - каже Никола Селаковић, министар спољних послова Србије.