latinica  ћирилица
23/07/2021 |  19:34 ⇒ 24/07/2021 | 07:40 | Аутор: РТРС

Захарова: Русија Инцкову одлуку доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ (ФОТО)

Дубоко смо узнемирени грубим и апсолутно неприхватљивим мијешањем одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка у унутрашња питања ове суверене и независне европске државе, изјавила је званични представник Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Захарова је истакла да "противзаконите Инцкове радње противрјече његовом Дејтонском мандату непристраног и објективног посредника".

- Инцкова такозвана "одлука" о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ у дијелу који инкриминира "порицање" злочина одређених категорија није ништа друго до флагрантна злоупотреба пуномоћи у смислу Општег оквирног (Дејтонског) споразума о миру у БиХ из 1995. године и директно кршење политике коју је одобрио Управни одбор Савјета за провођење мира да би се сва одговорност пренијела на локалне стране - рекла је Захарова.

Захарова је напоменула да Руска Федерација, као држава гарант Мировног споразума и члан Управног одбора, чин доживљава као отворени напад на суверенитет БиХ, њен уставни поредак и пуномоћи власних органа.

- Увјерени смо да се промјене у законодавству у демократској и правној држави, као што је, без сумње, БиХ, врше успостављеном парламентарном процедуром, а не потезом пера страног држављанина. Таква неодговорна самовољна дјелатност Валентина Инцка, који не само да није допринио јачању међуетничког разумијевања у земљи, већ, напротив, изазива унутрашњу политичку кризу без преседана - рекла је Захарова.

Захарова је упозорила да су угрожени међуетнички дијалог и сва достигнућа постконфликтног периода.

- Праведно огорчење, чији се вал већ подиже у БиХ, не може не изазвати разумијевање. Нажалост, Инцко није извукао поуку из узорне ситуације из 2015. године, када је скандалозно пропао покушај да се у Савјету безбједности УН-а прогура нацрт резолуције којим би пуна одговорност за трагичне догађаје у БиХ током оружаног сукоба била стављена на терет само једне од страна - поручила је Захарова, додавши да "одлука" Високог представника не може имати правне посљедице.

- Улогу Парламентарне скупштине БиХ у законодавном процесу нико и ништа не може омаловажити, замијенити или игнорисати. Судбина БиХ је искључиво у рукама њених народа, а високи представник се у потпуности и неопозиво дискредитовао - поручила је Захарова.

Овај инцидент, наводи Захарова, јасно потврђује оправданост досљедног става Русије у корист укидања институције вањског старатељства над БиХ, што само ствара проблеме и подрива мир и поткопава стабилност у држави.