latinica  ћирилица
23/07/2021 |  22:13 ⇒ 22:15 | Аутор: СРНА

Смотра фолклора окупила бројне учеснике и публику

У Козарској Дубици вечерас је одржана традиционална културно-умјетничка манифестација "Смотра фолклора – Козарска Дубица 2021", а претходио је свечани дефиле учесника и кратко представљање кореографија у центру града.
Манифестација "Смотра фолклора - Козарска Дубица 2021" - Фото: СРНА
Манифестација "Смотра фолклора - Козарска Дубица 2021"Фото: СРНА

Учеснике је у Козарској Дубици поздравила је бројна публика, а манифестацију је отворила директор Центра за информисање и културу у Козарској Дубици Дијана Кондић која је нагласила да је ова манифестација веома значајна за општину Козарска Дубица јер промовише културу, традицију, али у једном дијелу и туризам.

- Након једногодишње паузе срећни смо јер смо поново окупили бројну омладину и чланове културно-умјетничких друштава који су се вечерас представили публици са својим кореографијама. Манифестација је поново окупила бројну публику и учеснике - изјавила је Кондићева.

С обзиром на то да манифестација промовише традиционалну игру и пјесму, Кондићева је нагласила да ће ову манифестацију организовати још дуги низ година.

Она је захвалила свим учесницима, публици и општини Козарска Дубица која је финансијски подржала овај културни догађај.

Кореограф ГКУД "Уна" из Козарске Дубице Наташа Рашић истакла је да је протеклу годину друштво радило у складу са мјерама које су за циљ имале спречавање ширења вируса корона.

- Више од пола године нисмо радили, нисмо имали наступе и путовања. Било нам је јако тешко као и свим другим организацијама. Након скоро годину и по дана вечерас смо опет наступили пред домаћом публиком и јако нам је значајан овај наступ - изјавила је Рашићева.

Она је додала да на "Смотри фолклора" учествују сви чланови друштва, међу којима и велики број дјеце која су вечерас наступила први пут.

Чланови ГКУД "Уна" играли су дјечије игре, игре из Понишавља, Бињачке Мораве, игре Беле Паланке и игре са Космаја.

Предсједник КУД "Козара" из Горњих Подградаца Небојша Шиник изјавио је да му је веома драго јер је друштво вечерас наступило у Козарској Дубици.

- Вечерас смо овдје са дјечијим ансамблом, који је одиграо игре из Понишавља и представио се заједно са нашим оркестром - навео је Шиник.

Представник КУД-а "Свети Сава" из Бањалуке Љубиша Џанан рекао је да је то друштво настало 2007. године, а да се чланови труде да очувају обичаје, културу и традицију.

- Бројимо преко 300 чланова распоређених у пет играчких и пјевачких секција, а вечерас смо наступили са играма из Горње Нишаве и Лесковца. Препоручујем младим да се баве фолклором јер то је нешто предивно и оно најбоље што можемо да извучемо из наших обичаја - рекао је Џанан.

Он је додао да је друштво наступало у Козарској Дубици и прије двије године, те да остварује добру сарадњу са свим друштвима у региону и радо се одазову на сваку прилику да наступе и угосте чланове културно-умјетничких друштава.

Због и даље присутних хигијенско-епидемиолошких мјера на “Смотри фолклора" вечерас је учествовао ограничен број друштава.

Наступили су гости из Бањалуке и Градишке, културно-умјетничка друштва "Свети Сава" и "Козара", те ГКУД "Уна" из Козарске Дубице, Бошњачка заједница културе "Препород" и Пјевачка група "Јабука".

Организатор манифестације је "Центар за информисање у културу" Козарска Дубица.

Манифестација је и ове године организована под генералним покровитељством општине Козарска Дубица, а одржана је на Спортско-културном центру "9. јануар".