latinica  ћирилица
24/07/2021 |  08:44 | Аутор: СРНА

Раковић: Извјештај руши фаму о геноциду

Историчар Александар Раковић оцијенио је да је закључак Независне међународне комисије да у Сребреници није било геноцида веома значајан зато што обесмишљава фабриковане аргументе западне јавности о сребреничким догађајима.
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд) -
Александар Раковић (Фото: Медија центар Београд)

Раковић је истакао да вјерује да ће јавност у наредним годинама присуствовати новим чињеницама и гласовима против аргумената које је Запад из својих империјалних побуда наводио против Републике Српске, Србије и српског народа у цјелини.

- Кад је реијч о истини о догађајима у Сребреници нешто је урађено током ове године и виде се резултати. Али, ми ћемо чекати још неко вријеме да слика о Сребреници и тим догађајима буде знатно другачија, јер је то на Западу једна мантра која се тамо не може довести у питање - рекао је Раковић Срни.

Према његовим ријечима, извјештај комисије за Сребреницу сада треба превести на свјетске језике и послати на најважније међународне адресе.

- Осим енглеског, извјештај треба превести и на њемачки, француски, шпански, италијански и друге језике. Када је ријеч о округлим столовима, посвећеним разбијању мита о геноциду у Сребреници и стручно-научним радовима о тој теми, и то треба пласирати на енглеском што је више могуће - рекао је Раковић.

Он сматра да је индикативно то што западне структуре имају намјеру да наметну забрану негирања геноцида.

- То говори да они нешто крију и да желе да осујете научно-стручне расправе и аргументе како би онемогућили да се о томе прича, што је незапамћено - истакао је Раковић.

Он је нагласио да је увјерен да и на Западу знају да је њихова прича о наводном геноциду у Сребреници веома ровита и да је то политичка прича намијењена за то да они покрију њихове злочине против некадашње Савезне Републике Југославије /СРЈ/, али и социјалистичке Југославије и српског народа.

- Та прича њима је потребна да стављањем стигме на Србе оправдају агресију на СРЈ и разбијање бивше Југославије, али и да покрију злочине против српског народа - закључио је Раковић.