latinica  ћирилица
24/07/2021 |  08:48 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

У Требињу почиње 64. Фестивал фестивала

У Требињу ће данас представом бјелопољског позоришта "Власт и њена опозиција" бити отворен 64. Фестивал фестивала, који ће трајати до 30. јула.
Требиње (фото:ГОТребиње) -
Требиње (фото:ГОТребиње)

Начелник Одјељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић рекла је Срни да ће ове године бити изведено шест такмичарских и једна ревијална представа.

За сутра је планирано да Дис - Позориште младих Бањалука изведе представу "Мали Агатон", а у понедјељак, 26. јула, на репертоару је представа "Полицајци" Градског позоришта Бечеј.

У уторак, 27. јула, Театар при Дому културе "Иван Мазов Климе" из Кавадараца наступа са представом "Не играј на Енглезе", у сриједу, 28. јула, Градско позориште Требиње извешће представу "Арт" и у четвртак 29. јула Трстеничко позориште ће се представити са представом "Поморанџина кора".

- То је шест такмичарских представа, а у петак, 30. јула, професионално позориште из Грачанице извешће представу "Једини пут", која није такмичарска - рекла је Скочајићева.

Она је нагласила да ће, као и сваке године, бити богат пратећи програм.

Скочајићева додаје да ће испред Туристичког инфо-центра у Требињу свако од учесника имати презентацију у трајању од десет минута, којом ће представити свој град или позориште, а биће одржана и креативна тродневна радионица "Продукција позоришне представе".

Она је напоменула да је у оквиру ове манифестације за данас у Музеју Херцеговине планирана изложба Музеја позоришне умјетности Србије "Фотографије као сведоци о трајању легенде – Оливера Марковић", сутра промоција другог допуњеног издања књиге "Анегдоте и цртице из позоришног живота" коју је приредио театролог Милован Здравковић, а 26. јула промоција књиге Жељка Хубача "Чучук Стана".

За 27. јули предвиђена је промоција издавачке дјелатности Српског народног позоришта коју представља Зоран Ђерић, 28. јула биће одржана јавна трибина "Културноуметнички аматеризам региона Балкана – изазови и перспективе аматерских позоришта", а говорник је Маша Вукановић, кустос Републичког завода за културни развитак Србије, док ће 30. јула, у завршници фестивала, бити приређена редовна изложба Фото-кино клуба Требиње.

Скочајићева је додала да се све представе, које ће се изводити на овогодишњем фестивалу, баве актуелним темама и да су то провјерене представе са реномираним ансамблима.

Стручни жири ове године чине Божидар Зечевић - предсједник стручног жирија, Раденка Шева - глумица из Бањалуке и Спасоје Миловановић - писац и директор Народног позоришта у Нишу.

Водитељ округлог стола биће Жељко Хубач, а жири публике чине Слађана Скочајић, Ратомир Мијановић, Јелена Пртило, Ведрана Јокановић и Драган Живанић.

Због поштовања епидемилошких мјера, број мјеста у позоришној сали биће ограничен, па ће од укупно 300 мјеста, 150 бити намијењено за публику.

Све представе почињу у 20.30 часова.