latinica  ћирилица
24/07/2021 |  10:17 ⇒ 10:21 | Аутор: СРНА

Одмори пуне касу

Приходи од путарине у првих шест мјесеци ове године премашили су 11 милиона КМ, а највећи прилив је забиљежен у јуну.
Наплата путарине - Фото: СРНА
Наплата путаринеФото: СРНА

У предузећу Аутопутеви Републике Српске наводе да је највећи прилив новца од путарине у првом полугодишту забиљежен у јуну, када се у републичку касу по том основу слило нешто више од два милиона КМ, пише "Глас Српске".

Саговорници бањалучког дневника су истакли да је на већи овогодишњи приход од путарине утицала стабилизација епидемиолошке ситуације те могућност путовања која је свима лани била ускраћена.

Имајући у виду да је највећи овогодишњи прилив новца био у јуну, то се, како истичу, може повезати са сезоном годишњих одмора те доласком великог броја наших људи из дијаспоре, као и странаца.

- Добро је што се приходи повећавају јер то значи да ће бити више новца и за одржавање тих путева. Највећи приход од путарина који се биљежи у јуну можемо свакако приписати сезони годишњих одмора. Људи путују на различите дестинације, на одморе, а путовање ауто.путевима је и брже и безбједније - рекао је економски аналитичар Предраг Дудуковић.

Република Српска има 106 километара аутопута, а ријеч је о дионицама које повезују Бањалуку и Градишку те дијелу који носи назив "9. јануар" и представља краћи и бржи пут од Бањалуке до Добоја.

Вожња дионицом од Бањалуке, односно наплатног мјеста Јакуповци до Градишке кошта 3,5 марака. Возачи који се крећу на релацији до Добоја, односно Кладара за путарину издвајају седам марака, док за пређене километре од Добоја до Градишке износи десет марака.