latinica  ћирилица
24/07/2021 |  10:53 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Вулин: Исправан потез руководства Републике Српске о петицији

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин сматра потпуно исправним потез руководства Републике Српске о потписивању петиције којом се изражава став о неприхватању закона који је наметнуо високи представник Валентин Инцко, и о томе да у Сребребници није било геноцида, уз уважавање свих жртава.
Александар Вулин (Фото: starmo.ba) -
Александар Вулин (Фото: starmo.ba)

Вулин је истакао да чврсто вјерује у то да ће руководство Српске имати мудрости да нађе право рјешење, те додао да је сада потребније јединство српског народа, више него икада.

- Сматрам да је потез руководства Републике Српске потпуно исправан - хајде да видимо ко у Републици Српској мисли да у Сребреници није било геноцида, да то потпишемо - рекао је Вулин за Телевизију "Пинк".

Он је запитао шта ће бити ако милион Срба потпише ту петицију и хоће ли свих милион у затвор и то онај који се зове БиХ?

Вулин је истакао да је Инцко намјерно оставио "злу крв" и да је намјерно урадио посљедњу ствар која је најтежа, односно дао је могућност да сви Срби који мисле својом главом, па и сви људи који мисле својом главом, треба да иду у затвор због тога.

- Да ли се то односи само на Србе у БиХ или на све који мисле да у Сребреници није био геноцид? Баш ме занима како ћете спроводити ту одлуку - додао је Вулин.

Он је напоменуо да у Братунац, гдје су страдали Срби, никад нико од представника међународне заједнице није дошао да се поклони српским жртвама, а у Сребреници праве покајање библијских размјера.

Вулин је навео да се стигматизација која се уводи оваквим Инцковим потезом погађа и Бошњаке и Хрвате, не само Србе.

- Ако ви имате милион грађана Републике Српске веома љутих и повређених, односно БиХ, зар мислите да се то неће пренети на остале држављане БиХ, Бошњаке у Хрвате? - навео је он.

Он је поново упитао шта би међународна заједница рекла када би Србија донијела закон у којем се каже да ће свако ко помене Аутономну покрајину Косово и Метохију као државу Косово ићи у затвор три године?

Вулин је навео и да је веома занимљив датум када је донијета та одлука, односно 23. јул, на дан када је 1914. године Аустроугарска упутила Краљевини Србији ултиматум.

- Ево, нека буде случајно. Али како је случајно да је Слободан Милошевић изручен /Хагу/ на Видовдан 28. јуна? Ово /Инцкова одлука/ нам стигне баш на дан кад је био ултиматум /Аустроугарске/. Не знам. Можда је све случајно, али не буде баш - рекао је Вулин.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.