latinica  ћирилица
24/07/2021 |  12:19 ⇒ 12:22 | Аутор: sputniknews.com

Кон: Сутуација ће се погоршавати у наредних мјесец дана

Епидемиолог и члан Кризног штаба за борбу против вируса корона др Предраг Кон изјавио је данас да у "Србији имамо ситуацију која ће се погоршавати", као и да је то назустављив процес у наредних неколико недјеља, па чак и до мјесец дана.
Др Предраг Кон - Фото: ТАНЈУГ
Др Предраг КонФото: ТАНЈУГ

- Видјећемо докле ће то ићи, али је суштина у томе да се стално тражи неки баланс - рекао је Кон.

Он је навео да неће бити потпуног затварања, као и да је уз постојање вакцине то потпуно бесмислено.

- Постаје рационално размишљати да се окупљају они који су заштићени, уз вакцину, тест или потврду о прележаној болести. Рационално је размишљати и јер они који желе да раде, угоститељи рецимо, морају да раде, морају да буду заштићени и да својим примјером покажу шта од гостију очекују. Али ту постоји етичка дилема коју можемо да ријешимо. Ми не можемо да се понашамо више као да нема вакцине. Кад је није било, затворите све и то је то. Али сада имамо вакцину и ово је ситуација која тражи озбиљно разматрање - рекао је др Кон за ТВ Прва.

Додао је и да "велики дио свијета прибјегава нечему што личи на позитивну дискриминацију".

- Јасно је да то онда задире у права и аутоматски се поставља питање да ли су такве мјере, које чујемо из разних земаља, да ли су у складу са правима. Али што се тиче етике јавног здравља, чувања здравља људи, епидемиолошки је то на месту. Ви одвајате они који су угрожени и осјетљиви, невакцинисане, од оних који су заштићени - казао је члан Кризног штаба.
Он је констатовао да корона вирус неће нестати, већ ће опстати и мењаће се и том смислу је вакцинација интервентна мјера у домену заштите јавног здравља, а да су етички принципи чувања јавног здравља понекада у сукобу са општим принципима.