latinica  ћирилица
24/07/2021 |  13:13 ⇒ 14:32 | Аутор: СРНА

Којић: Инцко наметнуо колективну одговорност српског народа

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић сматра да је високи представник Валентин Инцко наметањем закона о забрани "негирања геноцида" под пријетњом кривичне санкције наметнуо колективну одговорност српског народа.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао Срни да је то Инцко учинио у смислу забране коментарисања пресуда које су доносили Хашки трибунал и домаће правосуђе које се односе на појединце.

- Хипотетички, то значи да би дијете које се роди данас, а које би након 18 година оспорило ту пресуду, било кривично санкционисано. То је управо показатељ да је то колективна одговорност - појаснио је Којић.

Којић је оцијенио да је Инцко у потпуности дерогирао одредбе Закона о извршењу кривичних санкција које се односе на ресоцијализацију лица.

- Ове одредбе су неуставне и у супротности са међународним правним актима, универзалном декларацијом о људским правима када је у питању суђење, јавно изношење мишљења, слобода говора и изјашњавања због чега би Уставни суд БиХ требало да их прогласи неуставним - рекао је Којић.

Којић је истакао да се у одредбама наметнутог закона Инцко позива на пресуде Хашког трубунала и пресуде уопште судова у БиХ и других судова.

- Потпуно је јасно дефинисано да Хашки трибунал суди појединцима. Међународним правним актима и домаћим законима о судовима је дефинисано да судови искључиво суде појединцима за индивидуалну одговорност било ког кривичног дјела - појаснио је Којић.

Којић је упитао зашто би он или било ко други морао поштовати пресуде и за неко друго кривично дјело, јер се та пресуда извршава као и за сва кривична дјела у односу на лица за која су донесена.

Он је навео да пресуде и систем кажњавања имају функцију да починиоца кривичног дјела казне и ресоцијализују, а са друге стране имају и превентивни карактер, јер ако је неко осуђен за кривично дјело сви остали грађани и лица на која се односи закон знају да то не смију да учине јер ће бити кажњени.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".