latinica  ћирилица
24/07/2021 |  14:47 ⇒ 15:58 | Аутор: РТС

Велика Британија: Празне полице у супермаркетима (ФОТО)

Велика Британија се суочава са проблемом недостатка радника у неколико важних сектора, од сакупљања смећа, транспорта до снабдијевања храном због самоизолације запослених који су били у контакту са зараженима корона вирусом, упозориле су компаније, усљед забринутости да би 16. августа могло да се одложи укидање карантина за оне који су примили обје дозе вакцине.
Празне полице у маркетима у Великој Британији (Фото: walesonline.co.uk) -
Празне полице у маркетима у Великој Британији (Фото: walesonline.co.uk)

Фотографије празних полица супермаркета преплавиле су друштвене мрежe и присилиле продавце да упозоре јавност како се грађани не би упуштали у "паничну" куповину.

Као разлог несташице, Индепендент наводи то што се само неколико дана након коначног укидања социјалних ограничења земља "заглавила" у "пингдемији", експлозији нотификација апликације НХС-а у којима се савјетује радницима да се самоизолују десет дана након што дођу у контакт са неким ко је позитиван на корона вирус.

Без изузетака и преласка на "тестирање контаката" од тренутног модела "изолације контаката" који ће трајати још неколико недјеља, британску економију тешко погађају изостанци радника проузроковани карантинским налозима, проблем који погађа сваки сектор, од малопродаје, услуга, транспорта, туризма и производње.

То је, пише лист, довело до преусмјеравања смјена и кашњења услуга или њиховог потпуног отказивања.

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је да је влада свјесна тог проблема и да блиско сарађује са продавцима како не би дошло до несташица.

Највећи британски трговци прехрамбеним производима до сада су недостатак снабдевања описали као "нестабилан" и навели да није било потребе да купци мијењају навике и да још добијају редовне испоруке.

Из Даунинг стрита, преноси Гардијан, није успостављен систем који би омогућио да се већи број кључних радника свакодневно тестира на корона вирус, умјесто да иде у десетодневну изолацију, због страха да би велики дијелови економије могли да стану због такозване "пингдемије".

Из Даунинг стрита предложено је да полиција, ватрогасци, особље које ради на границама, запослени у транспортном и теретном саобраћају могу бити изузети од самоизолације након контакта са зараженим, уз додатних 200 места за тестирање, пошто су шефови железница и савети упозорили на смањене услуге због великог броја изолованих радника.

Неке компаније пријављују да је између 15 и 20 одсто њиховог особља одсутно с посла, јер се од радника захтијева да се изолују на десет дана без обзира на то да ли су заражени вирусом корона или су били у блиском контакту са неким коме је вирус потврђен.

Упркос томе што су били први на реду за изузеће, неколико група и руководиоци прехрамбене индустрије рекли су да влада не реагује довољно брзо како би упутила компаније да су њихови радници изузети, јер још није објављен списак и многа предузећа нису сигурна да ли ће бити укључена у нову дневну шему тестирања.

Британско удружење прерађивача меса рекло је да влада хитно треба да објави више информација дајући "јасне, недвосмислене смјернице о томе која су мјеста изузета, који послови испуњавају услове за изузеће и како ће та нова правила бити примјењена".

- Наш страх је да ће, ако инфекције наставе да расту по тренутној стопи, бити толико радника који не могу да раде прековремено да ће, без обзира на оне заштићене "кључне локације", остатак ланца снабдијевања око њих доживјети неуспјех - рекла је група.

Ричард Хероу, извршни директор Британске федерације смрзнуте хране, описао је тренутну ситуацију као "гору него бескорисну", с конфузијом "која и даље прожима".

Влада је саопштила предузећима да морају да ступе у контакт са релевантним владиним одјељењима ако желе да њихови кључни радници буду изузети. Али једна компанија која је контактирала с Министарством за храну, животну средину и рурална питања изјавила је да је заглављена у бирократији, а званичници захтијевају изузетно сложене детаље прије него што се размотре захтјеви за изузеће.