latinica  ћирилица
24/07/2021 |  16:33 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Ђурђевић: Правно насиље Инцка неће промијенити став да геноцида није било

Предсједник Скупштине града Бијељина Александар Ђурђевић сматра да правно насиље Валентина Инцка неће допринијети промијенити став да геноцида није било нити донијети адекватну сатисфакцију жртвама злочина.
Александар Ђурђевић - Фото: СРНА
Александар ЂурђевићФото: СРНА

Ђурђевић је истакао да као неко ко је добио мандат од народа, нарочито као предсједник локалне скупштине, осјећа потребу и дужност да се супротстави било каквом наметању закона или других аката.

- То унижава достојанство нашег парламентарног живота и подсјећа на ретроградне и заостале праксе из прошлих времена - рекао је Ђурђевић који сматра да и да Инцково правно насиље неће допринијети помирењу.

Он је оцијенио да се прича о "наводном `геноциду` првенствено користи за политичке амбиције унитаристичких кругова из Сарајева, то јест великог дијела бошњачких политичара".

- Од краја рата на овамо константно се вртимо у истом кругу - представници међународне заједнице нам причају о будућности и држе мркву на штапу, док нас у пракси враћају у прошлост и сукоб међу народима одржавају у животу - навео је Ђурђевић.

Он је истакао да је ово друштво довољно зрело да преузме одговорност за судбину ове државе и да му не треба никакав страни арбитар.

- То би ваљда требало бити јасно и нашим комшијама из другог ентитета - закључио је Ђуршевић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".