latinica  ћирилица
24/07/2021 |  16:52 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Потписима против наметнуте одлуке Инцка (ФОТО)

Петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида, о чему је одлуку донио одлазећи високи представник Валентин Инцко, данас је у Добоју за непуних сат времена потписало око 200 грађана.
Добој - потписивање петиције - Фото: СРНА
Добој - потписивање петицијеФото: СРНА

Петицију је потписао и посланик у Представничком дому парламента БиХ Сања Вулић која је поручила да се ради о подршци опстанку Републике Српске а против свега што је наметнуто.

- Поносна сам данас што данас као грађанин и посланик имам прилику да потпишем ову петицију и сигурна сам да ће по први пут политичко Сарајево да види шта је српско јединство - изјавила је Вучићева.

Према њеним ријечима, сличне активности организоване су широм Српске, између осталих данас ће бити и у Бијељини, а грађани су веома заинтересовани за потписивање, укључујући и оне у иностранству.

Добој - потписивање петиције (Фото: СРНА)

Одлуку одлазећег високог представника, Вулићева је оцијенила као цивилизацијски преседан у савременом свијету да неко одузме право на мишљење и говор.

Петицију је међу првима потписао Алекса Мирчетић, а то је образложио потребом да се поништи наметнута одлука, за шта је више него икада раније потребно српско јединство.

- Треба сви да заборавимо на боје страначких дресова и да чврсто станемо за поништење одлуке - изјавио је Мирчетић.

Петицију је у 15.30 часова организовало Удружење Правда за Добој.

Добој - потписивање петиције

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није десио геноцид.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".