latinica  ћирилица
24/07/2021 |  20:38 ⇒ 21:29 | Аутор: СРНА

Кецмановић: Инцкова одлука је доливање уља на ватру

Политиколог Ненад Кецмановић оцијенио је да одлука одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка о забрани и кажњавању "негирања геноцида и величање ратних злочинаца" представља доливање уља на ватру у БиХ.
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs) -
Ненад Кецмановић (фото: politika.rs)

Кецмановић је истакао да ће се добити супротно од онога што се хтјело, а хтјело се да се ствари смире, уреде, поправе, а ово је уље на ватру.

Он сматра да Инцкова одлука може да буде нови повод за сукобе.

- Биће нови повод за сукобе тим прије што је читава ствар око високог представника проблематизована на највишем међународном нивоу. У крајњој линији то може да доведе и до глобалне геополитичке конфронтације поводом БиХ, а да ово буде детонатор таквог једног сукоба - рекао је Кецмановић вечерас за РТС.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.