latinica  ћирилица
24/07/2021 |  21:13 ⇒ 21:18 | Аутор: СРНА

Јединство и истрајност Срба у борби за истину - одговор на притиске

Одговор српског народа у Републици Српској, цијелој БиХ, Србији, Црној Гори и широм свијета на притиске попут наметања закона, подметања лажи и ревизије историје, мора да буде јединство српског народа и истрајност у борби за истину, поручили су из Завичајног удружења Тузлака у Бијељини.
Завичајно удружење Тузлака у Бијељини - Фото: Facebook
Завичајно удружење Тузлака у БијељиниФото: Facebook

Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, у име 80.000 протјераних Срба Тузланске регије који данас живе углавном на подручју Бијељине, Зворника, Угљевика, Лопара, Брчког и у другим општинама Републике Српске, истиче да немају друге отаџбине осим Републике Српске и због тога дају пуну подршку институцијама Републике Српске у праведној борби против нелегалних одлука одлазећег високог представника.

Удружење је у саопштењу најоштрије осудило правно насиље које у БиХ спроводи одлазећи високи представник Валентин Инцко.

- Покушавајући да у нашој земљи на силу наметне друштвене норме које су супротне традицији, култури и вољи већине домаћег становништва, Инцко наликује бројним окупаторима БиХ из ближе и даље прошлости, попут њемачких нациста, аустроугарских окупатора и Османлија - наводи се у саопштењу.

Из Завичајног удружења истичу да ни много већи силници кроз вијекове нису успјели да сломе српски народ у БиХ, па у томе неће успјети ни Инцко.

- Истина коју више нико, па ни Инцко не може да оспори, јесте да је српски народ нападнут у југословенским ратовима 90-тих година, да је створио и у праведном и часном Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године одбранио своју Републику Српску која је једини гарант опстанка српског народа у БиХ. Република Српска живи и живјеће док је српског народа! На нашу срећу, Инцко се ту ништа не пита - поручују из ове невладине организације.

Из Завичајног удружења подсјећају да Инцко никада не помиње ни истину да је у Другом свјетском рату извршен геноцид над српским народом у БиХ у НДХ, да је његова Аустроугарска као окупатор починила небројене злочине над српским народом у БиХ током Првог свјетског рата и раније током четири деценије окупације БиХ, да је Османска империја током вијековне владавине на овим просторима извршила невиђени геноцид над српским народом.

- На крају, Инцко, ако жели да изрази поштовање према свим жртвама ратног сукоба у БиХ 1992-1995. године, морао би да се поклони и жртвама у Тузланској колони 15. маја 1992. године, морао би да се поклони и над мучеништвом 1.265 Срба Тузланске регије који су убијени у рату 1992-1995. године, морао би да изрази жаљење и поштовање према 80.000 протјераних Срба из Тузланске регије и изрази поштовање према свим српским жртвама рата у цијелој бившој Југославији - наводи се у саопштењу.

За све то, кажу, Инцку нису потребни наметнути закони, него само мало људскости.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, али и којом се изражава недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.