latinica  ћирилица
24/07/2021 |  22:09 ⇒ 22:12 | Аутор: СРНА

Вучић: Наметнуте одлуке никада нису донијеле ништа добро

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да није присталица наметнутих и октроисаих одлука, јер никада никоме нису донијеле ништа добро.
Александар Вучић (фото:инстаграм) -
Александар Вучић (фото:инстаграм)

- Оне су доносиле само веће подјеле. Видјећемо како ће то да изгледа у будућности - рекао је вечерас Вучић, поводом одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида.

Вучић је истакао да још није добио анализу свих правних експерата, али да је важно да прво укаже пијетет према сребреничким жртвама, као и да каже колико је важно са Бошњацима да се граде не само пријатељски, него и братски односи у будућности.

- Сви смо ми, односно поједини припадници народа су правили ствари којим не морамо увијек да се поносимо. Али, мислим да је будућност у односима Срба и Бошњака од кључног значаја. Мораћемо да разговарамо, да се поштујемо, а не да гледамо како да једни другима забадамо нож у леђа - рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Он је навео да зна да је данас врло тешко разговарати са Бошњацима кад год се помене Сребреница, као и са Србима када се помену неке друге теме.

- Али, ми морамо да отворимо тај дијалог, који нема везе само са властима и који мора да буде широк друштвени дијалог, јер ми са Бошњацима дијелимо простор и у БиХ и у Србији. Ми зато морамо да градимо најбоље могуће односе - рекао је Вучић.

Он је навео да је најглупље када се по сарајевским или београдским кафанама прича да ће неко некога згазити, те истакао да Срби и Бошњаци не треба да се газе, него морају да чувају мир и да гледају у будућност.

- Када сам рекао да ће се наставити са резолуцијама о Сребреници нисам погријешио. Наставља се са притисцима на Србију и на цјелокупан српски народ. Политика Србије је очување њених граница и положај српског народа, ништа више од тога. Туђе границе нас не интересују - рекао је Вучић.

Он је рекао да ће се Србија суочавати са још већим притисцима од Косова и Метохије до Републике Српске, јер никада један дио великих сила није желио да Србија иде брже од региона.

- Сви желе да зауздају Србију и зато ће бити све већих удара на Србију - додао је он.

Коментаришући то што Хрватска власт хоће да стави лик Николе Тесле на кованице валуте евро, Вучић је упитао какве везе Тесла има са Хрватском.

- Никола Тесла је српског поријекла, од оца и мајке који су Срби, његова породица је убијена у усташкој НДХ зато што су били Срби - рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, то што је рођен у Смиљану код Госпића не значи ништа.

- Србија може да буде везана за Теслу. То је његова матица, а он се поносио тиме што је Србин. Поносио се својим српским родом и америчким држављанством, а ми смо овдје измишљали причу о томе ког је поријекла Тесла због братства и јединства - рекао је Вучић.

Он је рекао да је то зато што ће Србија први пут у својој историји крајем ове године имати БДП који ће у апсолутним бројевима моћи да се мјери са Хрватском.