latinica  ћирилица
25/07/2021 |  08:22 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Помен за настрадале Србе из Хранче

Код централног Спомен-крста на градском гробљу у Братунцу данас ће бити служен парастос и одата почаст за 20 Срба из братуначког насеља Хранча, које су убиле муслиманске снаге, од којих је седморо погинуло 25. јула 1992. године.
Помен страдалима - Фото: ФОНЕТ
Помен страдалимаФото: ФОНЕТ

На данашњи дан настрадало је седам цивила, од којих су три биле жене.

Породице страдалих, Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и Борачка организација ће данас, уз служење парастоса, прислужењем свијећа и полагањем цвијећа, обиљежити 29 година од погибије седам цивила.

Муслиманске снаге из околних села и Сребренице упале су 25. јула 1992. године у Хранчу са више страна, убијајући српске цивиле код њихових кућа.

У Хранчи, као и осталим селима око Сребренице и Братунца, муслиманске формације побиле су становнике које су затекле, опљачкале покретну имовину, а куће и осталу непокретну имовину попалиле.

Преживјели мјештани причају да је напад почео око 15.30 часова, да је запуцало и уз галаму упали су у село и убијали све редом вичући: "Хватај их живе, штеди муницију".

Убијено је седам мјештана у двориштима, а већина становника успјела је да се низ корито Глоговске рјечице извуче према Братунцу.

Мјештанин Драгомир Митровић нестао је десет дана прије овог напада на Хранчу и још није пронађен. Њега су муслимански војници ухватили код оваца и изгубио му се сваки траг.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из Братунца Радојка Филиповић је подсјетила да су напади извођени неколико дана на Загоне, Горње Магашиће и Хранчу.

Филиповићева је указала да је у Горњим Магашићима убијено осам српских цивила 20. јула 1992. године, као и на српска страдања у четири села на Петровдан те године и још низ села гдје је у једном дану убијано по 10 или 20, па до 50 и више мјештана и нико није одговарао.

Она је истакла да су гробови убијених једина истина и пита гдје је правда.

- Предмети стоје у ладицама у Тужилаштву БиХ и након 29 година од злочина и 25 године од завршетка рата. Неизвјесно је да ли ће оптужнице икада бити подигнуте, а када дођу на ред да ли ће бити преживјелих свједока да потврде шта се дешавало и ко је и како починио злочине. То је доказ да у БиХ нема правде за Србе - рекла је Филиповићева.