latinica  ћирилица
25/07/2021 |  08:30 | Аутор: СРНА

Обиљежавање 80 година од усташког злочина над ливањским Србима

Вишедневно обиљежавање 80 година од усташког злочина над 1.600 Срба у Ливну током Другог свјетског рата данас почиње у Бањалуци и Београду гдје ће бити служени помени за страдале.
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

Усташе су у данима око Огњене Марије 1941. године у ливањском крају убиле око 1.600 Срба.

На стратиштима Пролог, Камешница, Тушница, Борова глава, Копривница, Крузи, Трновац, школа у Челебићу, у јамама Самогред, Равни долац, Бикуша, Сухача остала су тијела мушкараца, жена, стараца и дјеце, међу којима њих 250 није навршило ни шест година.

Парастоси Србима побијеним љета 1941. године данас ће бити служени у црквама Светог Марка у Београду и Светог Јована Богослова у бањалучком насељу Лауш, саопштено је из Удружења "Огњена Марија Ливањска".

Програмом обиљежавања предвиђено је да парастос 30. јула буде служен у Спомен-капели у Ливну.

У Губину ће 31. јула бити служен парастос код гроба свештеника Ристе Ћатића и његових 12 парохијана, те у Чапразлијама на мјесту срушеног споменика страдалима на спомен-гробљу на Барјаку.

Парастос убијеним ливањским Србима биће служен и у Новом Саду 2. августа и у Брчком 4. августа.

Обиљежавање 80 година од злочина над Србима из ливањског краја организују Удружење Огњена Марија Ливањска и Парохија лијевањска.

Из Удружења кажу да ће се 80. пут помолити за претке који си животе скончали у јамама ливањског краја у најтежим мукама.

- Наши рођаци, кумови, пријатељи, комшије, сународници убијени су усташком руком на 17 стратишта на подручју Ливна и околине. Ово је 30. љето како су њихове мошти повађене са већине стратишта и сахрањене у заједничку гробницу у Спомен-капели подигнутој у порти Српске православне цркве у Ливну - истичу у Удружењу Огњена Марија Ливањска.