latinica  ћирилица
25/07/2021 |  08:48 ⇒ 08:50 | Аутор: СРНА

Калабић: Извјештај Комисије драгоцјен за српски народ

Књижевник и историограф Радован Калабић сматра да извјештај Међународне независне комисије за истину о страдању народа у Сребреници има непроцјењиву вриједност за српски народ јер научно аргументавно доказује да у Сребреници није почињен геноцид.
Радован Калабић (фото:vidovdan.org ) -
Радован Калабић (фото:vidovdan.org )

Калабић је за Срну рекао да је закључни извјештај, који је потписао стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, прворазредни документ за историју као науку.

- Међутим, политика увек иде изнад научно аргументованих истраживања. Бојим се да ће медији, нарочито ови глобални, корпоративни, који су само слушкиње политике и геополитике западних сила, наставити са својом истом причом, због чега извјештај на Западу неће имати скоро никаквог одјека - рекао је Калабић.

Он сматра да то није ни битно, јер је, како је истакао, суштина у томе да овај извјештај има непроцјењив значај за српски народ.

Коментаришући увјерење Комисије за истину о Сребреници да хашке пресуде у којима се помиње геноцид не могу да издрже тест времена, Калабић је рекао да оне то у објективном приступу нису могле да издрже ни оног тренутка када су изрицане.

- Међутим, не суди се да би се дошло до истине, већ да би се постигао политички ефекат. То је западни приступ према нама, који је неправичан и неодржив, али ће и даље тако ићи - напоменуо је Калабић.

Он је појаснио да се то ради како би се Срби политички сломили и прихватили кривицу.

- Најопаснији пут је да нам наметну кривицу да нас демотивишу духом, а да своје злочине заметну - закључио је Калабић.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио нити појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.