latinica  ћирилица
25/07/2021 |  08:53 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Жељко Алексић херцеговачки камен претвара у право умјетничко дјело (ФОТО/ВИДЕО)

За Херцеговину кажу да је земља сунца и камена.
Жељко Алексић - Фото: РТРС
Жељко АлексићФото: РТРС

Иако на први поглед изгледа дивљи, крут и несавладив, тај херцеговачки камен у вјештим рукама претвара се у право умјетничко дјело.

Млади Жељко Алексић из Требиња од камена може да направи и најневјероватније ствари.

Пут од круте камене громаде до финог, до детаља разрађеног обликованог умјетничког дјела је дуг и тежак, каже Жељко.

Основе заната усвојио је од старог, сада покојног требињског мајстора Вукића Копривице.

- Не постоји материјал који је за мене изазовнији од камена. Пут од камена до резултата није лак ни једноставан - изјавио је Жељко.

Већ са двадесетак и нешто година одважио се да и он направи гусле од камена, и нешто сасвим невјероватно: ланац од камена.

Ланац од камена (Фото: РТРС)

Девет слободних, међусобно увезаних карика исклесано је из једног комада камена, а колико рада и вјештине за то треба није лако ни замислити.

- Кажу да се камен не може истегнути. Ја сам истегао камен - рекао је Жељко.

 

Не жели, каже овај млади супруг и отац троје дјеце, да уђе у клише и ради само једно: жели да се у својим мајсторијама окуша на више различитих предмета.

Ради иконостасе, надгробне детаље, камене украсе, сувенире, а у Теслићу је недавно постављена монументална статуа краља Драгутина, Жељкових руку дјело.

Сада за Озрен ради скулптуру Споменка Гостића , најмлађег српског хероја.

- То је за мене изазов - поручио је Жељко.

Дуг је пут од једнодимензионлне скице до коначног резултата. Жељко је самоук, без академског кипарског образовања и сматра да се прави рад не може научити кроз теорију.

Пет одсто је, каже, таленат, а остало крвави рад.

Са брусилицама, длијетима и чекићима некад проведе и цијели дан, а ако га нешто баш посебно "окупира", каже да некад не једе и не пије сатима.

Наруџбе му стижу из свих наших крајева, па и из свијета. Камене гусле ускоро путују у један музеј у Србији и ускоро почиње један рад за Херцег Нови.

Када видите ситне детаље и чипкасте украсе на његовим радовима, онда схватите да тај херцеговачки камен и није тако тврд и безвриједан, него му само треба пар вјештих руку да га претворе у било шта што можете замислити.