latinica  ћирилица
25/07/2021 |  09:52 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Фоча - незаобилазна дестинација за домаће и стране туристе (ВИДЕО)

"Добро дошли у крајеве дивље романтике!" – слоган је који слиједе бројни туристи под сунцобраном "Фочаравајуће" који Фочу и њену околину годинама чини незаобилазном дестинацијом за домаће и стране туристе.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Рафтинг Таром и Дрином, боравак у Националном парку "Сутјеска" планинарење, бициклизам, рекреација, кањонинг, вожња по беспућу и чега све нема, садржаји су у којима уживају заљубљеници у природне љепоте и добар провод.

Рафтинг Таром, ријеком чији је кањон други по величини у свијету, незаобилазно је одредиште на свим туристичким мапама.

"Суза Европе" – ријека Тара за многе је због рафтинга незаборавно искуство са природним љепотама које је окружују.

Доживљај употпуњују и савремено опремљени рафтинг кампови смјештени уз Дрину од Бастаха до Хума. Управо до мјеста гдје од Таре и Пиве настаје опјевана зелена љепотица – Дрина.

Једно од мјеста гдје се вриједи упутити јесте камп "Дрина Тара". Да се овдје вриједи одмарати потписује и породица Бурсаћ из Шапца. Једном су дошли и поново су на омиљеној дестинацији са дјецом.

Прво као авантура за заљубљенике који већ од априла и маја почињу спустове Таром, а који су долазили сами или с друштвом, рафтинг је прерастао у препознатљив туристички садржај којем се вјерује и у којем се све генерације могу пронаћи према својим жељама и интересовањима.

Најмлађи су одушевљени бистрином "сузе Европе", а међу њима су и Боркови и Драганини синови Лав Георгије и Методије Бурсаћ са другарима.

Овдје нема мјеста досади, весела игра и забава на сваком кораку. Свакако и мир и спокој који прави природа, ријека и добри домаћини.

Овдје је у љетним врелинама све прилагођено релаксацији, испијање кафе и осталих пића, под зрацима планинског сунца, уз несвакидашњу музику – шум ријеке.

На овом мјесту не требају климе које освјежавају, а које покреће електрична енергија. Креативност и добре идеје домаћина, дале су формулу која освјежава и у ресторану. Природно хлађење и добро јело и пиће.

Буђење, доручак, испијање кафице до поласка на спуст Таром. Домаћини се старају да све буде добро упаковано и, како нам рекоше посјетиоци, "за пловидбу ријеком, која је за дивљење као лет из снова".

Рафтинг – туристички бренд Републике Српске за више од 20 година постојања, освијетлио је образ прошавши све фазе, од идеје за заљубљенике у авантуризам, до угодног одредишта које се памти у који се с радошћу враћа и свраћа.

Да би се исписивале туристичке разгледнице са што више утисака бројни су аранжмани у којима могу уживати.

С краја на крај, путовање се наставља из дана у дан, од "сузе Европе" до најстаријег и једног од најпознатијих националних паркова у свијету.

Национални парк Сутјеска од шездесетих година прошлог вијека до данас остао је најсјајнији бисер туристичке понуде.

Један од највећих базена у Европи, "горске очи" глечерска језера на "краљици планина" Зеленгори, највиша планина у БиХ Маглић, камповање, шетње, настава у природи, споменици културно-историјског насљеђа само су дио понуде која вас чека у границама овог парка. Све ове слике одлазе и у свијет.

У фочанском крају из књиге утисака препоруке да се треба увјерити у љепоту јединственог феномена природе Пјешчаних пирамида, острвце Бриони, излетишта смјештена уз 17 ријека.

Природа се постарала да у свим благодатима могу уживати и заљубљеници у риболов, као и ловци који овдје могу одмарати и уживати у "добром погледу".

Уз хотеле и мотеле, за оне који воле нешто више домаћег амбијента и на одмору, смјештаја има и у сеоским домаћинстима и камповима.

Из Фоче као и на почетку приче порука "Добро дошли у крајеве дивље романтике!".

Цијелу причу погледајте у видеу: