latinica  ћирилица
25/07/2021 |  10:06 ⇒ 10:08 | Аутор: СРНА

Отворена изложба "Стећци околине Мркоњић Града"

Изложба стећака под називом "Стећци околине Мркоњић Града", аутора археолога Његоша Томића, отворена је у овом граду.
Мркоњић Град - изложба стећака - Фото: СРНА
Мркоњић Град - изложба стећакаФото: СРНА

Изложба је постављена у галерији Културно-спортског центра "Петар Кочић" у Мркоњић Граду, а њен аутор каже да је изложено 36 некропола, али да постоји још 17, 18 које нису успјели понаћи због неприступачности.

Он је додао да планира да настави тражење, те се нада ћемо их до каја године пронаћи да би изложба била комплетирана.

Томић је објаснио да је изложба завршна активност петомјесечног пописа средњовјековних некропола на подручју општине Мркоњић Град.

- Имамо неколико веома репрезентативних некропола, а по монументалности и мотивима бих издвојио оне које се налазе у селима Баљвине, Густовара и Подрашница - истакао је Томић.

Он сматра да је изложба од великог значаја за Мркоњић Град и вјерује да ће утицати на повећање свијести о значају овог културно-историјског насљеђа.

Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић рекао је послије синоћњег отварања изложбе да су стећци нешто с чим се треба поносити.

- Имамо чиме да се поносимо, на нама је да нашим покољењима и свима који долазе у овај град презентујемо оно што се дешавало у прошлости, а ово ће свакако обогатити и нашу туристичку понуду - рекао је Вођевић новинарима.

Изложба "Стећци околине Мркоњић Града" финансирана је од Фондације Мак Диздар и осталих донатора кроз пројекат "СтећАР".

Посјетиоци ће изложбу моћи да погледају током цијелог љета, сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова.