latinica  ћирилица
25/07/2021 |  16:46 ⇒ 17:01 | Аутор: РТС

Французи "шокирали" Американце

Кошаркаши Француске савладали су тим САД 83:76, у мечу првог кола Групе А кошаркашког турнира на Играма у Токију.

Американци су у Токио дошли са намјером да освоје четврто узастопно олимпијско злато, а да им посао неће бити нимало лак показао је већ први меч на турниру, у ком су поражени од Француске.

Екипа Венсана Колеа играла је стрпљиво, чак и у тренуцима када је имала двоцифрен заостатак и на крају заслужено стигла до велике побједе над америчким НБА звијездама.

Еван Фурније (28 поена) одиграо је фантастичан меч, погађао је из свих позиција и доводио до лудила одбрану Американаца.

Велику подршку имао је од Рудија Гобера (14 поена, 9 скокова) и Нанда де Колоа (13 поена, 5 скокова и 5 асистенција).

Кевин Дурент (10 поена) није био на уобичајеном нивоу, па је улогу најефикаснијег играча у тиму САД преузео Џру Холидеј (18 поена).

Американци су водили у већем дијелу меча, Французи некако држали корак, па је екипа Грега Поповича на полувријеме отишла са предношћу од 45:37.

Француска је у другом полувремену затегла одбрану, па су Американци у трећој дооници постигли само 11 поена.

Ушло се у неизвјесних посљедњих 10 минута. Екипе су смјењивале у вођству, а у посљедњи минут ушло се са предношћу Француза, после тројке Фурнијеа.

Американци су имали неколико прилика да дођу до изједначења, чак и вођства, али је одбрана Француске издржала налете и са линије за слободна бацања дошла до велике побејде.