latinica  ћирилица
25/07/2021 |  18:36 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Кустурица: Инцко је "кловно" и блиједа копија генерала Поћорека

Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица изјавио је Срни да је Валентин Инцко "кловно" и блиједа копија генерала Поћорека који ништа није научио из грешака његовог претходника од прије више од 100 година кад је потоњи био аустроугарски гувернер БиХ.
Емир Кустурица (Фото: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA) -
Емир Кустурица (Фото: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA)

- Када је Андрићев институт 5. јанура 2014. године објавио писмо које је Поћорек 1913. године послао аустроугарском министру финансија Билинском, задуженом за БиХ, то је изазвало бурну реакцију западне јавности а тај број Историјских свезака је био нападнут као националистички испад на 174 линка - подсјетио је Кустурица.

Упитавши шта ради Инцко мијешајући се у правни систем БиХ, Кустирица је рекао да он не само да даје импулс за рушење БиХ и негирање злочина над Србима, већ "кловно имитира Поћорека који у поменутом писмо из 1913. године пише "треба искористити апатију српског села, окренути Загреб против Београда, а хрватску и муслиманску интелигенцију против Срба".

Према његовим ријечима, једино што нема Аустругарске иако се њена распала политика проводи у БиХ као трагикомедија читаве цивилизације која нема снаге да саму себе одржи, камоли проведе до краја своју насилничку политику.

- Ипак, Инцко одлази као абортирана верзија Бењамина Калаја и не треба заборавити да корекцију правосудног система БиХ и забрану коментарисања, те научног истраживања сребреничког злочина објављује на исти дан, 23. јула када је 1914. Аустроугарска упутила Ултиматум Србији, послије чега је, пет дана касније Аустроугарска објавила рат Србији што је био повод за почетак Првог свјетскога рат. Тај нови рат Инцко, највјероватније, неће покренути, али је сигурно да је његово дјео акт који има још једну функцију - нагласио је Кустурица.

Он је истакао да су у двадесетом вијеку била три велика геноцида у Европи.

- Страдали су Јевреји, Срби и Јеремени. Јевреји су доказали геноцид над њима, Јермени такође у највећем дијелу свијета, а Срби над којима је изведен геноцид у Јасеновцу, Градини, Јадовну, Старом Броду, нисмо добили повтрду погрома који је над нама извршен. Да ли ћемо коначно кренути у свеопшту, планирану акцију да пред свијетом изведемо доказ да смо у свим ратовима у прошлом вијеку били жртве? Сад или никад - поручио је Кустурица.